Uppgift: Putin blev rasande och förvånad av svaret

Publicerad 2022-03-04

President Putin säger i ett tv-tal att hans ”specialoperation” i Ukraina går helt enligt plan.

Men bakom kulisserna ska han vara rasande och förvånad över sanktionerna mot Ryssland, uppger en läckt FBI-rapport.

Efter invasionen förändrades hans uppträdande enligt uppgiftslämnaren, skriver CNN.

Efter åtta dagars strider hotas fler ukrainska städer att hamna under rysk kontroll.

Raketbeskjutningarna har trappats upp de senaste dygnen och tusentals civila uppges ha dödats i attackerna.

Mer än en miljon människor har flytt landet undan striderna.

Utåt visar Putin inga tendenser på att backa från sin invasion av Ukraina.

Sönderbombade bostadshus i Kievs utkanter på torsdagen.

I ett 90 minuter långt samtal med franske presidenten Macron sa han under torsdagen att han ”fortsätter strida mot nationalisterna” utan några kompromisser.

Läckt FBI-rapport

Den ryske presidenten rättfärdigade invasionen ännu en gång med att Ukraina måste ”avnazifieras”

I ett tv-tal senare under torsdagen fortsatte han på samma sätt och uppgav att ”specialoperationen” går helt enligt plan.

Han kallade det ukrainska folket för hjärntvättade.

– De är nynazister som Ryssland strider mot och dessa nynazister använder sina civila som sköldar, sa Putin till folket.

– Ukraina har prickskyttar på sina tak. De är brutala. Medan vi gör allt för att inte spilla några liv.

I ett tal på torsdagskvällen meddelade Rysslands president Vladimir Putin att operationen går precis enligt planerna.

Men enligt en läckt FBI-rapport som CNN tagit del av är det stökigare bakom kulisserna i Kreml.

Putin uppges ha uttryckt ”extrem ilska” över de sanktioner som västvärlden infört efter invasionen.

”Han känner att sanktionerna eskalerat situationen snabbare än han förutsett och att de gått längre än han ser som rimligt”, skriver man i rapporten.

Förändrats senaste dagarna

Utvecklingen ska ha inneburit att Putin blivit mer ”oberäknelig” under bara de senaste dagarna efter att invasionen inleddes.

FBI noterar också i rapporten att bristen på tillförlitlig information i Ryssland kring upptrappningen inför och efter invasionen innebar att inte ens landets mest mäktiga förstod vad som var på gång.

Det har lett till att folk med möjlighet att lämna Ryssland innan sanktionerna stängde gränser och flygplatser blev kvar i landet, skriver CNN.

Bakom informationen i rapporten ligger en andrahandskälla, men ursprunget till uppgifterna ska vara en person med ”utmärkt tillgång” till den ryska högsta ledningen som tidigare lämnat uppgifter som senare kunnat verifieras.

Enligt en läckt FBI-rapport som CNN tagit del av uppges Putin ha uttryckt ”extrem ilska” över de sanktioner som västvärlden infört efter invasionen.

CNN skriver att FBI inte utesluter att källan som lämnat uppgifterna gör det i ett led av en rysk desinformationskampanj för att manipulera USA i framtida beslutsfattande kring sanktioner och andra åtgärder.

Man misstänker också från amerikanskt håll att Putin kan ha som strategi att framstå som instabil för att få som han vill av västländerna av rädsla att han ska göra något mycket värre, skriver CNN.

Fler sanktioner mot eliten

Men enligt CNN ser andra federala myndigheter rapporten som tillräckligt intressant för att man ska ha efterfrågat ytterligare information från källan.

Varken FBI eller CIA har velat kommentera uppgifterna.

En amerikansk underrättelsekälla säger till CNN att det är extremt svårt att få förstahandsuppgifter om Putins tillstånd och grepp över makten.

– Det skulle behövas uppsnappad kommunikation av ett telefonsamtal eller video när han tappar fattningen mot sina ministrar eller något sånt.

– Realtidskommunikation mellan regeringsmedlemmar är ett väldigt svårt mål.

Samtidigt fortsätter USA att rulla ut nya sanktioner riktade mot de rikaste och mäktigaste i Ryssland i ett försök att sätta press på Putin.

Bland de namngivna personerna inom eliten som nu omfattas av sanktionerna finns Alisher Burkhanovich Usmanov, en rysk miljardär vars lyxyacht beslagtogs av Tyskland tidigare under veckan.

Under sitt tal till nationen natten till onsdagen varnade USA:s president Joe Biden de rika oligarkerna att västvärlden är på jakt efter deras ”olagliga rikedomar”.

– I kväll säger jag till ryska oligarker och korrupta ledare som tjänat miljarder på ett bedrägligt sätt tack vare denna våldsamma regim att det är slut, sa Biden.

Vladimir Putin tillsammans med oligarken Alisher Burkhanovich Usmanov.

Utreder brottslighet

– Det amerikanska justitiedepartementet sätter samman en specialstyrka som ska utreda de ryska oligarkernas brottslighet. Vi går samman med våra europeiska allierade för att hitta och beslagta era yachter, era lyxvåningar och era privatplan.

Utöver sanktioner mot privatpersoner har USA och dess allierade fryst tillgångarna för ryska banker och stängt sina luftrum för ryska flyg.

Under torsdagen skickade Putin fram sin spionchef Sergei Naryshkin för att rasa mot västvärldens sanktioner mot landet.

Chefen för den yttre underrättelse­tjänsten menar att väst försöker ”bygga en ny järnridå”, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Men att USA och Nato är för fega för att ta sig an Ryssland i öppen militär konflikt och därför infört alla sanktioner.

Ryske spionchefen Sergei Naryshkin.

Spionchefens varning

Han ser Rysslands invasion av Ukraina som ”kollapsen av den unipolära världen” där endast en aktör, USA i detta fall, styr och ställer över världen.

– Det värsta med sanktionerna är att de sker med falska slagord som att försvara Ukrainas självständighet och europeisk säkerhet, säger spionchefen Naryshkin enligt Tass.

Han varnar också för att man kommer se ”ett helt annat Ukraina i framtiden”.