Dadgostar: Släpper inte fram ”Magda” utan förhandling

Uppdaterad 2021-11-09 | Publicerad 2021-11-08

Nooshi Dadgostar skärper tonen ytterligare mot Magdalena Andersson.

Den nyvalda partiordföranden för Socialdemokraterna kan inte räkna med att bli statsminister utan en uppgörelse med Vänsterpartiet.

– Finns det ingen innan omröstningen trycker vi inte gult, säger hon till Aftonbladet.

Tidigt i veckan väntas Stefan Löfven (S) lämna in sin avskedsansökan som statsminister till talmannen Andreas Norlén. Men om det blir Magdalena Andersson (S) som tar över jobbet efter honom är fortfarande oklart.

För det måste hon ha Vänsterpartiet med sig. Förra veckan sa Nooshi Dadgostar att hon krävde ett samtal med Andersson.

Nu skärper hon kraven och vill ha en uppgörelse för att V ska släppa fram henne i en statsministeromröstning.

– Magdalena Andersson behöver Vänsterpartiets röster för att bli statsminister, för att få igenom en budget och för att kunna bedriva sin politik. Det är rimligt att den halva miljonen väljare som röstar på oss får genomslag för sin politik, säger Nooshi Dadgostar (V).

Nooshi Dadgostar.

Hon säger att uppgörelsen ska vara tydlig och offentlig. Ett hemligt papper, som den servett som Löfven ska ha gett till hennes föregångare Jonas Sjöstedt efter valet 2018, duger inte.

– Hur uppgörelsen ska se ut fysiskt har jag inte tagit ställning till än, men det behöver vara tydligt för både väljarna och vårt parti vad som ska genomföras, säger hon.

Hon säger att viktiga frågor för V i en sån förhandling kommer att vara att höja pensionerna, särskilt för dem med lägst pensioner idag. Likaså en stärkt sjukförsäkring och trygga jobb, där partiet tidigare motsatt sig en förändring av LAS, lagen om anställningsskydd, som C vill se.

– Det finns också andra frågor som kan komma in. Det viktiga är att vi har en uppgörelse som vi vet kommer innebära att vi får ge och ta. Vi får inte allt och inte de andra partierna heller.

– Det krävs en kompromiss för att vi ska trycka gult.

”Det kräver att hon förhandlar”

Vad händer om det blir en statsministeromröstning och ni inte har ett förhandlingsresultat?

– Finns det ingen uppgörelse mellan partierna då kommer vi inte att släppa igenom Magdalena Andersson som statsminister.

Magdalena Andersson sa under S-kongressen att hon kommer att ta kontakt med Vänsterpartiet. Men hittills har S-ledaren inte hört av sig, enligt Dadgostar. Hon menar att det är en demokratisk fråga att Magdalena Andersson nu sätter sig i förhandlingar.

– Statsministerkandidaten har ansvaret att hitta tillräckligt många ledamöter som vill rösta på den. Det är hennes ansvar att göra det och det kräver att hon förhandlar. Mig veterligen sker detta i alla andra demokratiska länder. Att kräva att man röstar på den utan att ge något i utbyte är inte rimligt.

Genom att inte släppa fram en socialdemokratisk statsministerkandidat banar Vänsterpartiet väg för en borgerlig regering, något S kritiserat dem för. Det håller inte Dadgostar med om.

– Vi kommer inte att rösta på Ulf Kristersson i en sån omröstning. Det här handlar om att en statsministerkandidat och ett parti som har långtifrån majoritetens stöd måste samla det, annars har man inte väljarnas stöd bakom sig.