Lavan har nått Atlanten – giftig rök sprids

Publicerad 2021-09-29

Lavan nådde Atlanten vid midnatt.

Från en 100 meter hög klippa strömmar den nu ner i havet och sänder tjock svart rök in mot land.

Myndigheterna varnar för giftmolnet som kan innehålla saltsyra och vulkaniska glaskristaller.

Tio dagar efter att vulkanutbrottet på La Palma inleddes nådde lavaströmmen havet. Det hände vid midnatt, svensk tid, och var något myndigheterna hade varnat för i mer än ett dygn.

Under tisdagen ökade lavaströmmen i hastighet, skar av en motorväg och nådde till sist fram till kusten.

På bilder från Spaniens institut för oceanografi syns hur mer än 1 200-gradiga lavan rinner ner i Atlanten från en hög klippa. Svart rök stiger mot natthimlen och sprids enligt El Pais in mot ön av vinden.

Lavan faller ner i havet från en 100 meter hög klippa.

På mindre än än 45 minuter hade lavan skapat en 50 meter hög pyramid på havsbotten vid stranden Playa de los Guirres i Tazacorte. Efter som det är relativt grunt på platsen räknar myndigheterna med att en ny landplattform ska byggas upp längs kustlinjen relativt snabbt.

En säkerhetszon på två sjömil har upprättats kring klippan och invånarna i närliggande byar har beordrats att stanna inomhus och stänga dörrar och fönster.

Förutom explosionerna när lavan träffar vattnet oroas myndigheterna av de giftiga gaser som bildas. Ångmolnen kan innehålla saltsyra och små vulkaniska glaskristaller som bildas av den kemiska reaktionen

När Teneguía, en annan vulkan på La Palma, hade ett utbrott 1971 var det enda dödsoffret en person som andats in de giftiga gaserna.

Ingen vet hur länge det nuvarande vulkanutbrottet kommer att pågå. Det längsta som registrerats hittills på ön inträffade år 1586 och varade i 84 dagar.