Här sveper störtfloden genom Yellowstone

Publicerad 2022-06-19

Världens äldsta nationalpark har drabbats av våldsamma översvämningar.

Kraftiga regn och snabb snösmältning har lett till förödelse som tvingat 10 000 människor på flykt.

– Jag har hört att det här är en tusenårshändelse, vad nu det betyder nuförtiden. Det verkar hända allt oftare, säger Cam Sholly, föreståndare för Yellowstone.

Nationalparken Yellowstone är närmare 9 000 kvadratkilometer stor och ligger i Klippiga bergen i nordvästra USA. År 1872 beslutade dåvarande president Ulysses Grant att området som sträcker ut sig i staterna Idaho, Montana och Wyoming skulle utnämnas till nationalpark, världens första.

Nu har en enorm störtflod på bara några dagar rivit upp stora sår i den unika naturen som växt fram under tusentals år.

Inför 150-årsjubileet har massor av broar, vägar och hus svepts bort i de enorma vattenmassorna som fyllt parkens vattendrag långt över bredden. Uppåt 10 000 människor i närliggande samhällen har flytt sina hem på grund av översvämningarna.

PLUS: Värmerekordet slår till – 28 år tidigare än väntat

Ett hus för parkanställda välte ner i Yellowstone-floden sedan vattenmassorna rivit med sig flodbanken under det. Huset flöt åtta kilometer innan det sjönk. I den lilla byn Red Lodge simmade fiskar på huvudgatan sedan en bäck som går genom samhället svämmat över.

Att återställa vägar och byggnader som förstörts väntas ta många år, om det ens går.

Skälet till de extremt höga flödena är kraftiga regn och en ovanligt snabb snnösmältning.

Även om översvämningen inte direkt kunnat tillskrivas klimatförändringarna, har människan bidragit till att att öka risken för extremväder, enligt Rick Thoman, klimatexpert verksam vid University of Alaska. Han förklarar att ett varmare klimat gör extremväder mer sannolikt än det varit ”utan uppvärmningen som orsakats av mänsklig aktivitet”.

– Kommer det här att hända i Yellowstone igen om fem eller 50 år? Kanske inte, men någonstans kommer samma sak, eller något ännu mer extremt, att hända, säger han.

Följ ämnen i artikeln