Britternas terränghån mot Ryssland: Vill inte köra off-road

Uppdaterad 2022-03-18 | Publicerad 2022-03-17

Den ryska offensiven går långsamt fram – på vissa håll står den helt stilla.

En av anledningarna uppges vara att de ryska trupperna varken vill eller kan köra ”off road”.

Följ ämnen
Ukraina

I Ukraina står en lerig vår för dörren. Väder, vind, skog och mark har alla visat sig vara goda allierade i försvaret mot Ryssland.

Under invasionen har de ryska styrkorna fått kämpa hårt för att tackla de svårigheter som den ukrainska terrängen innebär, uppger det brittiska försvarsdepartementet.

Bilder och filmer har visat hur flera ryska militärfordon fastnat i leran och övergivits.

Rysslands svårigheter med terrängen har kunnat utnyttjas av det ukrainska försvaret.

I stället har Rysslands trupper under invasionen blivit nära bundna till vägnätet. Under invasionen transporterar Ryssland majoriteten av sina trupper efter existerande ukrainska vägar.

”De ryska styrkorna har demonstrerat en ovilja för att manövrera off-road”, skriver det brittiska försvarsdepartementet.

Utnyttjas av Ukraina

Samtidigt som ryssarna är bundna till att köra efter vägarna har de inte heller lyckats ta kontroll över luftrummet. Enligt britterna innebär det att Rysslands alternativ till manövrar är drastiskt begränsade.

Svårigheterna med terrängen och Rysslands små manövermöjligheter har kunnat utnyttjas av det ukrainska försvaret.

”Den ukrainska arméns taktik har väl utnyttjat Rysslands bristande rörlighet, frustrerat det ryska avancemanget och har tillfogat stora förluster för de invaderande styrkorna”, skriver det brittiska försvarsdepartementet.

Såväl ukrainska specialstyrkor som vanliga medborgare har deltagit i att försvåra för de ryska styrkorna.

Fordon som kör efter vägarna blir enkla måltavlor. Vid exempelvis de stora konvojer av stridsfordon som setts vara på väg mot Kiev har ukrainska soldater kunnat beskjuta enstaka ryska fordon på landsvägen, vilket resulterat i stora trafikstopp och förseningar, rapporterade AP.

Dessa förseningar har blivit särskilt besvärliga i kombination med de logistiska problem som den ryska offensiven haft. Det har rapporterats om att de ryska trupperna på flera håll fått slut på både mat och bensin.

Spränger broar

De ryska styrkorna har under de senaste dagarna inte gjort några betydande avancemang. ISW:s analytiker menar att trupperna inte gör några försök till avancemang eftersom de behöver prioritera att få logistiken att fungera. Mer resurser behöver koncentreras till fronterna innan Ryssland kan trycka sig fram. Men ukrainska försvarsinsatser fortsätter att sakta ner dem.

Under invasionen transporterar Ryssland majoriteten av sina trupper efter existerande ukrainska vägar.

Ukraina har sprängt flera broar och eftersom Ryssland till stor del färdas efter gator och vägar har det varit grundläggande för att stoppa den ryska offensiven, skriver det brittiska försvarsdepartementet.

Har tagit ner vägskyltar

Allt från ukrainska specialstyrkor och hemvärnet till vanliga medborgare har deltagit i att försvåra och förhindra de ryska styrkorna.

Tidigt under invasionen uppmanade det ukrainska trafikverket medborgarna att montera ner landets vägskyltar.

Det som ett led i att försvåra för de ryska anfallarna att hitta i landet.

”Fienden har dålig kommunikation och kan inte navigera i terrängen. Låt oss hjälpa dem att hitta raka vägen till helvetet”, skrev trafikverket Ukravtodor i ett pressmeddelande.