Ikeas underleverantör kopplas till mutor och miljöbrott

av Staffan Lindberg och Robin Lorentz-Allard

Det ukrainska skogsbolaget anklagas för olaglig skövling.
Samtidigt misstänks anställda ha tagit emot tusentals kronor i mutor.

Ikea säger sig ha nolltolerans av olagligt trä i sina möbler – men låter ändå handeln fortgå.

Möbeljättens underleverantör kopplas till mutor och miljöbrott

VELYKY BYCHKIV/UKRAINA.

Skogsvaktare hos Ikeas underleverantör utreds av polis för olaglig skövling – och mutbrott.

Det visar Aftonbladets granskning.

– Ikea kan inte bara förlita sig på myndighetspapper. De måste göra egna kontroller, säger journalisten Oleksandra Hubytscka.

Ikea är ett av världens största möbelföretag – och förbrukar varje år enorma mängder trä. Det finns beräkningar på att det går åt ett träd i sekunden, dygnet runt, året runt, för att tillverka företagets möbler.

Löftet till kunderna är tydligt: trät i möblerna har tagits fram på ett hållbart sätt. Olagligt virke tolereras inte.

Men verkligheten är mer komplex.

I två tidigare reportage har vi berättat om hur Ikeas ukrainska underleverantör, skogsbolaget Velyky Bychkiv, avverkar friska träd under förevändningen att de är sjuka. Och om hur en värdefull naturskog kalhöggs i strid med landets miljölagar – för att bli Ikea-stolar.

Men det finns en pusselbit som saknas i berättelsen.

Den största staden i västra Ukraina har under 1900-talet bytt namn från Lemberg till Lvov och slutligen Lviv, i takt med att gränser förflyttats och utländska arméer invaderat och drivits bort.

Två trappor upp på en bakgård i den historiska stadskärnan pågår ett helt annat slags krig – mot korruptionen som genomsyrar den ukrainska samhällskroppen.

Väggarna är täckta av urklipp på mäktiga personer och pilar som visar pengarnas väg. Det är tyst, så när som klappret från en handfull datorer.

Organisationen heter Nashi Groshi, som betyder ”Våra pengar”. Journalisten Oleksandra Hubytscka, som leder de unga kollegornas arbete, beskriver ett samhällssystem som helt bygger på mutor.

– Korruptionen genomsyrar alla delar av vårt land. Den finns överallt.

De gröna ögonen blinkar till.

– Och skogen är särskilt drabbad.

Oleksandra Hubytscka på organisationen Nashi Groshi.

Enligt tidigare bedömningar hamnar ungefär sju av tio bokträd som skogsbolaget Velyky Bychkiv fäller i slutänden i Ikea-möbler.

Aftonbladet har utnyttjat den ukrainska offentlighetsprincipen och begärt ut ett stort antal dokument från landets skatteverk, domstolar och nationella polis för att granska Ikeas underleverantör på djupet.

Bilden som framträder är långt ifrån fläckfri.

Utöver att skogsbolaget sedan 2020 utreds av åklagare för att olagligt ha avverkat träd under den tysta perioden – virke som senare har hamnat i Ikeastolar – har två skogsvaktare åtalats för mutbrott bara sedan i somras.

  • Skogsvaktare 1 anklagas för att ha tagit emot 11 700 kronor i mutor för att ha sålt boktimmer olagligt.
  • Skogsvaktare 2 anklagas för att ha tagit emot motsvarande 10 800 kronor i mutor för att ha sålt olagligt avverkat asktimmer.

Rättegångarna har ännu inte inletts. Oleksandra Hubytscka menar att det vi sett sannolikt bara utgör en mindre del av problemet.

– Det vanliga är att enkla skogshuggare döms och får milda straff. De verkliga brottslingarna, som tjänar de stora pengarna, hamnar ytterst sällan i domstol.

De stora skogarna i västra Ukraina anses kritiska för klimatet. Samtidigt försvinner de i allt snabbare takt. Enligt Global Forest Watch satellitanalys gick 80 000 hektar skog förlorade i Ukraina i fjol – en 76-procentig uppgång jämfört med året innan.

Upp till 30 procent av all avverkning i landet kan vara illegal, enligt siffror som återges i en EU-rapport från 2018.

En skogsarbetare på ett angränsande bolags marker har beskrivit för den brittiska miljöorganisationen Earthsight hur skogsbolagen har en rad olika upplägg för att avverka illegalt; att hugga större områden än vad tillstånden medger, lista högkvalitetsträ som eldningsved och fälla friska träd under förevändningen att de är sjuka.

Han bekräftar sin två år gamla utsaga när vi kontaktar honom.

I EU-rapporten från 2018 beskrivs den statliga skogsstyrelsen – som övervakar de många statliga skogsbolagen – som problemets kärna och en plats full av korruption. Mutkulturen strömmar härifrån och neråt.

Via regionala skogsstyrelser, sågverkschefer och skogsmästare.

Ner till den enskilda skogshuggaren.

– Att ta ut stora mängder timmer med motorsågar och lastbilar utan att någon märker det är en omöjlighet. Många måste betalas för att vända bort blicken. Det sker hela tiden och överallt, säger Oleksandra Hubytscka.

De senaste åren har den ukrainska regeringen gjort vissa försök att bryta straffriheten.

I januari 2020 sparkades Valery Murga, den högste skogschefen i den provins i Ukraina där Ikea hämtar sin skog. Han är nu utredning för att mot betalning ha tillåtit illegal avverkning.

Den tidigare skogsstyrelsechefen Viktor Sivets – den förre presidenten Viktor Janukovytjs jakt- och tenniskompis – anklagas för att under flera år ha tagit emot sammanlagt motsvarande 300 miljoner kronor från utländska företag för att låta dem utvinna timmer.

Han gömmer sig nu i Ryssland.

– Vi är tyvärr vana vid att fallen aldrig går till domstol, säger Oleksandra Hubytscka.

Den regionala skogschefen Roman Cherevatyi greps 2017, misstänkt för att ha mutat polisen för att inte rapportera illagal avverkning.

Man kan se Ukraina som ett land indränkt i hopplös korruption och mutkultur. Man kan också se det som ett land där människor söker förändring, rättssäkerhet och rättvisa.

Ett samhälle där gemensamma pengar inte längre hamnar i fickorna på de rika och mäktiga.

Oleksandra Hubytscka menar att utländska företag som Ikea måste bli bättre på att förstå vilka risker det innebär att verka i Ukraina. Och aktivt bidra till att bryta, snarare än befästa, den rådande ordningen.

– Ikea kan inte bara förlita sig på myndighetspapper. De måste skaffa sig mer information, göra egna kontroller.

Tror du att Ukraina kommer att förändras?

– Det kommer att ta tid. Vi har ett talesätt här: om man stänger dörren för korruptionen öppnar den ett fönster.

Fotnot: Läs Ikeas svar här. Aftonbladet har sökt skogsbolaget Velyky Bychkiv, som avböjt intervju.

Ikeas varuhus vid Kungens kurva i Stockholm.

Så här hamnar träden från Ukraina i Ikeas möbler

Aftonbladets Robin Loretz-Allard och Staffan Lindberg på plats i Velyky Bychkiv, Ukraina.

Uppdaterad 2021-12-12 | Publicerad 2021-12-10

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET