Brinnande fartyget framme i hamn

Publicerad 2021-12-11

Nu har det brinnande fartyget Almirante Storni kommit fram till Skandiahamnen i Göteborg.

Trots många orosmoment har allt gått bra.

– Almirante Storni ligger nu till kaj, säger Mattias Lindholm vid Kustbevakningen.

För en vecka sedan började det brinna på fartyget Almirante Storni ute vid Vinga utanför Göteborg.

Kustbevakningen har jobbat hårt med att få det eldshärjade fartyget i hamn och på lördagen är de äntligen framme i Skandiahamnen i Göteborg.

– Hon har kunnat gå för egen maskin, assisterad av bogserbåtar och hela tiden med pågående brandsläckning ombord och vid sidan av fartyget, säger Mattias Lindholm, presstalesperson vid Kustbevakningen.

Fartyget har lotsats in mot land med hjälp av Kustbevakningens två stora fartyg Poseidon och Triton, assisterade av tre bogserbåtar och två norska fartyg som funnits på plats under veckan.

Jobbat sedan tidig lördagsmorgon

Insatsen inleddes klockan 06 på lördagsmorgonen då två lotsar klev ombord, skriver TT. Efter att bärgningsbolaget lyckats med det kritiska momentet att ta upp ankaret kunde fartyget börja köra mot Göteborgs hamn för egen maskin strax före klockan 08.

Under insatsen har trafiken i farleden och i luftrummet varit stoppad. Längs med vägen har Kustbevakningen och de norska fartygen sprutat vatten över den brinnande lasten.

– Släckningsarbetet har gått egentligen varit fruktlöst, men vi har fått så pass bra kontroll över branden att kunnat genomföra förflyttningen till hamn, säger Mattias Lindholm.

När fartyget nu har förtöjts i hamnen tar räddningstjänsten över ansvaret. Kustbevakningen kommer finnas kvar vid hamnen och bistå under arbetet så länge det behövs.

Fartyget ska därefter tömmas på sin last för att underlätta räddningstjänstens släckningsarbete.

Oklart vad som orsakat branden

I nuläget är det ännu oklart vad som orsakat branden på fartyget, men det pågår en förundersökning för att ta reda på det.

– Utredningsåtgärder har vidtagits, men jag har inte insyn i förundersökningen. Däremot är det angeläget att vi får veta vad som orsakat den här branden, det behöver sjöfarten också lära sig av, säger Mattias Lindholm.

Fartyget ska även genomgå en inspektion och eventuellt en reparation.

– Slutligen är det Transportstyrelsen som beslutar om fartyget får lämna hamnen, fortsätter Mattias Lindholm.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln