USA ger Sverige "försäkringar" i väntan på Nato

Lars Pedersen/TT

Uppdaterad 2022-05-05 | Publicerad 2022-05-04

Utrikesministrarna Ann Linde (S) och Antony Blinken inför onsdagens möte på det amerikanska utrikesdepartementet.

USA garanterar Sverige ”säkerhetsförsäkringar” under en eventuell ansökningstid till militäralliansen Nato.

Det var beskedet från utrikesminister Ann Linde (S) efter mötet med USA:s utrikesminister Antony Blinken i Washington – som kort därpå testades positivt för covid.

Säkerhetsförsäkringar är inte samma sak som säkerhetsgarantierna i artikel 5 vid ett ratificerat medlemskap av Natos 30 medlemsländer. Perioden från ansökan till fullödigt medlemskap räknar Ann Linde med tar fyra till tolv månader.

– Jag kan konstatera efter att ha pratat med Antony Blinken, och med en rad senatorer som är ansvariga för de här frågorna i utrikesutskottet och så vidare, att det finns ett stort intresse från USA:s sida att Sverige och Finland går med i Nato. Man tycker att det skulle bli ett mycket större säkerhetspolitiskt positivt läge i Arktis och Östersjöområdet, och därför är man beredd att ge olika typer av säkerhetsförsäkringar, säger Ann Linde till Aktuellt i SVT.

– Jag kommer naturligtvis inte gå in på några detaljer, men jag känner mig väldigt säker på att här har vi ett amerikanskt åtagande. Däremot inte konkreta säkerhetsgarantier, det kan du bara få som fullvärdig medlem i Nato.

Blinken covid-positiv

Kort efter mötet med Blinken kom beskedet att denne testat positivt för covid.

Enligt nyhetsbyrån AFP hade Blinken testat sig i tisdags och resultatet var negativt. Men efter onsdagens möte med Ann Linde kände han av milda symptom, och testade sig igen – denna gång med positivt provsvar.

Amerikanens covidtest påverkar dock inte Ann Lindes fortsatta resa, som nu går vidare till Kanada och ett möte med utrikesminister Mélanie Joly.

”Hon är fullvaccinerad och testade negativt inför resan till Washington DC. Utrikesministern följer lokala myndigheters råd och regler. Hon har inga symtom. Hon fortsätter nu sitt program i Ottawa, Kanada,” skriver Ann Lindes pressekreterare Andreas Enbuske till TT natten till torsdag, svensk tid.

I Kanada ska utrikesministern träffa ordförandena i USA:s och Kanadas försvars- och utrikesutskott. På resans dagordning står kriget i Ukraina och säkerheten i Sveriges närområde.

”Förfärlig tid”

Bakgrunden till besöket i Nordamerika är det försämrade säkerhetsläget i Europa efter Rysslands angrepp, vilket har fått Sverige att segla upp som trolig snar kandidat för medlemskap i militäralliansen Nato.

– Det är en förfärlig tid med den ryska invasionen av Ukraina och vi måste alla överväga vad som är det mest säkra för våra länder och folk, sade Linde framför svenska och amerikanska flaggor i mottagningsrummet på USA:s utrikesdepartement.

– Den transatlantiska länken har aldrig varit så viktig som den är nu.

Antony Blinken poängterade att det nu är en särskilt viktig tidpunkt för det långvariga, starka och vitala partnerskapet mellan USA och Sverige.

– Vi tror båda på att starkt ställa upp för Ukrainas folk, men också för att stå upp för principerna i den internationella ordningen som också utsätts för Rysslands aggression i Ukraina, sade amerikanen före mötet med Linde.