Finland världens lyckligaste land – igen

Sverige klättrar i FN:s lyckorapport

Publicerad 2019-03-20

Finland kammar hem förstaplatsen som världens lyckligaste land.

Sverige klättrar på listan, men får nöja sig med en sjunde plats.

Det visar FN:s stora lyckorapport för 2019.

Hur kommer det sig att finnarna är så himla lyckliga och hur ska svenskarna göra för att bli lyckligare? Vad gör du för att bli lycklig? Välkommen till Aftonbladets lyckochatt.

Chatta om lycka

  • Olle Kvarnsmyr
    20 mars 2019

    Vi avslutar chatten och tackar er alla för att ni var med och bidrog med er visdom i dag. Stort tack. Gå nu ut i solen, blunda ett par sekunder och ta in att du har det faktiskt ganska bra här i Sverige.

  • 20 mars 2019

    I Sverige kan vi tex säga: OJ! Har ni bastu i eran hyreslägenhet. I Finland säger man; VA! Har ni ingen Bastu. Hur ska det gå?

    Emil

    Olle Kvarnsmyr
  • 20 mars 2019

    Det har förmodligen mycket att göra med att Finland är ett ungt, litet land med en historia som har krävt uppoffringar, blod, svett och tårar. Folk i Finland känner ansvar och ödmjukhet inför varandra och man tar hand om varandra på ett annat sätt. Sen är Finland inte så mycket yta, utan mer innehåll. Finnarna är anspråkslösa :)

    Henke

    Olle Kvarnsmyr
  • 20 mars 2019

    Finnar ha många goda sidor, trevliga och rejäla människor. Men inte fan är de särskilt muntra att ha att göra med, utom då de är på fyllan.

    Leffe

    Olle Kvarnsmyr
  • 20 mars 2019

    Hela studie handlar om människor känner sig trygg eller fria, hur de kan lita på sammhället eller myndigheter om någon illa sker eller hur fria dom är att visa sina åsikt om olika saker som sker i runt dom. Det har ganska lite att göra hur man visar sitt lycklighet. Om man har läst studie märker man att invadrare i Finland känner sig också lyckligast bland alla.

    Micke

    Olle Kvarnsmyr

Finländarna är lyckligast i världen, enligt den nya FN-rapporten. Landet håller sig kvar på förstaplatsen från förra året och följs av grannarna Danmark och Norge på andra respektive tredje plats. Sverige, som låg på nionde plats förra året, avancerar och hamnar på sjunde plats i år.

I FN-rapporten World Happiness Report 2019, som publiceras för sjunde året, rankas totalt 156 länder i hur lyckliga ländernas befolkningar upplever sig vara. Perioden som undersökningen baseras på löper från 2016 till 2018.

I rapporten har man mätt lyckan utifrån faktorer som ländernas BNP, sociala skyddsnät, förväntad frisk livslängd, frihet, generositet och frånvaro av korruption.

Minst lyckliga är de som bor i Sydsudan, landet hamnar på sista och 156:e plats. Centralafrikanska republiken hamnar på plats 155 och Afghanistan på 154:e plats, enligt rapporten.

Följ ämnen i artikeln