Volvo: "Aldrig uppträtt så tidigare"

Uppdaterad 2015-05-04 | Publicerad 2015-05-01

Polisbilen körde rakt in i folkmassan.

Polisen bakom ratten sa att det inte gick att stanna.

– Det förekommer absolut inte, säger Bjarne Darwall, presschef på Volvo Personvagnar.

Det var på Valborgsmässoafton som en civil polisbil av modellen Volvo V70 plöjde rakt in i en folkmassa under ett stort bråk på Medborgarplatsen i Stockholm. En händelse som föranletts av larm om ett stort bråk på torget.

– Polisbilen kom i väldigt hög fart och körde rakt in i folksamlingen. Jag hörde ljudet av kroppar som träffades av bilen, tre personer bara flög upp i luften, berättade vittnet Michael för Aftonbladet.

Polisen: Gick inte att stanna

Händelsen ska nu utredas av polisens enhet för interna utredningar. Ändå gick Stockholmspolisen redan samma dag ut med uppgiften att bilen skulle ha orsakat den våldsamma påkörningen på torget.

– Det är olyckligt när folk blir skadade av en polisbil som inte går att stanna, sa Towe Hägg, pressinformatör vid Stockholmspolisen.

På fredagen sa hon att frågan om orsak och verkan nu ska besvaras av åklagarmyndigheten, som ska utreda händelsen.

– Men föraren av bilen har sagt att det inte gick att stanna.

"Inte överhuvudtaget normalt"

Volvo personvagnar svarar att det låter osannolikt och att det är mycket ovanligt att deras bilar inte går att få stopp på.

– Det är ingenting som är överhuvudtaget normalt. Men jag har ingen mer information om den händelsen, säger Bjarne Darwall, presschef på Volvo Personvagnar.

Har du hört talas om något fall?

– Jag har inte hört talas om att någon av våra bilar har uppträtt så här tidigare. Det är ju inte så att man som Volvoförare ska vara orolig, säger han.

Han säger att de gärna genomför en teknisk undersökning av bilen åt Stockholmspolisen.

– Får vi möjlighet att undersöka bilen så gör vi det.

Oftast förarens fel

Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, har ägnat sig åt olyckor med utryckningsfordon sedan 2002. Han reagerar starkt dels på att se en polisbil köra på ett torg fullt med folk, men också av polisens uttalande.

– Jag kan hålla med Volvo om att det är ytterst ovanligt att det är fordonets fel. Oftast handlar det om mänskliga felhandlingar. Jag tycker det är viktigt att om bilindustrin vill hjälpa polisen med information om skadeorsaken borde polisen ta den chansen, säger han.

Han tycker att polisens bilar borde utrustas med en så kallad svart låda och en videokamera.

– Om det finns en sådan låda i bilen kan man bland annat undersöka bromsverkan, bilens rörelsemönster och hastigheten på bilen vid en olycka, säger Jörgen Lundälv.