Moderaterna vill sänka skatter med nio miljarder

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LIVE-TV: Anna Kinberg Batra ställs mot väggen i Aftonbladets tält

1 av 6

VISBY. Moderaterna vill satsa tio miljarder kronor för att bryta "det nya utanförskapet"

Partiet vill genomföra skattesänkningar för löntagare på nio miljarder.

– Den har störst effekt för den som tjänar allra minst, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

I kväll håller Anna Kinberg Batra (M) sitt första tal i Almedalen. På en presskonferens under eftermiddagen presenterade hon ett reformpaket för att bryta det man kallar "det nya utanförskapet".

– Var sjunde person i arbetsför ålder lever i utanförskap, säger partiledare Anna Kinberg Batra och konstaterar att unga och utrikesfödda är överrepresenterade i gruppen.

Reformerna handla om att: 

Rusta människor för det första jobbet, att anstränga sig för det första jobbet och att det ska löna sig bättre att ta det första jobbet.

– Det är Sveriges hittills största satsning för att bryta utanförskapet, säger Anna Kinberg Batra.

Stryka kravet på kollektivavtal

Anna Kinberg Batra vill bland annat bygga ut yrkesvux med 8 000 platser, samt bredda yrkesintroduktionen. Reformpaket skulle kosta tio miljarder per år. Den största delen, nio miljarder, handlar om sänkta inkomstskatter.

Hon kallar förslaget för "första jobbet-avdraget". De med lön mellan 13 000 och 19 000 kronor ska få en skattelättnad tre till fyra gånger så stor som för den med högre inkomster.

M-ledaren konstaterar även att utbyggnaden av yrkesintroduktion har gått för långsamt. Därför är man beredd på att stryka kravet på kollektivavtal för att människor lättare ska få sitt första jobb. Det gäller de ungdomar som får en yrkesintroduktionsanställning.

Hon vill även införa utbildningsplikt för nyanlända samt införa tydligare aktivitetskrav för den som får försörjningsstöd.

Efter presskonferensen utvecklade Kinberg Batra varför partiet lanserar sitt jobbpaket. Hon säger att det kommer att leda till tusentals nya jobb.

– Det har en effekt på ungefär 10 000 i sysselsättning. Sju av tio om dem handlar om att fler får jobb som får jobb och en tredjedel handlar om fler arbetade timmar, alltså fler som går från deltid till heltid, säger hon.

Vill inte kalla det jobbskatteavdrag

Men hon vänder sig emot att kalla skattesänkningen för ett nytt "jobbskatteavdrag".

– Den stora skillnaden är att det så tydligt riktar sig till de lägsta inkomsterna, till de som ofta har det allra första jobbet. För det är ett så stort samhällsproblem. Det nya utanförskapet måste brytas.

Men alla löntagare får ta del av skattesänkningen om det skulle bli verklighet.

– Den har störst effekt för den som tjänar allra minst. Det är därför vi har föreslagit den. Det har en effekt för andra också men det vi utgått ifrån är vad som har allra bäst effekt för att fler ska få det första jobbet, säger Kinberg Batra.

I valrörelsen förra året meddelade dåvarande M-ledaren Fredrik Reinfeldt att det inte var aktuellt med skattesänkningar på flera år. Men nu är tonläget ett annat.

– Det ekonomiska läget förändras jämnt. Vi kommer fortsätta vara partiet som tar ansvar för statsfinanserna och vi måste bryta det nya utanförskapet. Därför lägger vi vår reformkraft på reformer som gör det lättare att få det allra första jobbet och vi kommer fortsätta se till att det är fullt finansierat. Hur det görs ska jag återkomma till.

Socialdemokraternas partisekretare Carin Jämtin säger att det finns både bra och dåliga saker med M:s reformpaket.

– Stefan Löfven pratade om "unga utanför" i sitt tal på första maj och det är bra att vi gemensamt ser att det finns en stor grupp unga och utomeuropeiskt födda som är arbetslösa, säger hon.

Däremot vänder hon sig emot åtgärderna som Kinberg Batra tog upp. Jämtin säger att det är samma politik som Alliansregeringen drev.

– Det ledde varken till sänkt arbetslöshet eller fler jobb. Det största behovet för den som är arbetslös är att kunna få en utbildning som gör att man kan söka de jobb som finns. Det är många arbetsgivare som säger redan i dag att man inte hittar folk med rätt utbildning. I stället för sänkta skatter genomför vi större satsningar på utbildning.

Publicerad: