Ryssland ökar bombningar inför vapenvila

Publicerad 2016-02-26

Ryssland intensifierar sina bombningar i Syrien bara en knapp dag innan den avtalade vapenvilan ska träda i kraft.

Rapporter från bland annat Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) säger att bomberna hamrar ner över de nordvästra delarna av landet.

Ryskt flyg fortsätter att bomba syriska rebellkontrollerade områden i nordvästra Syrien. Även den syriska regimens styrkor har fortsatt med attacker i en förort till huvudstaden Damaskus.

Allt detta bara någon dag före den planerade vapenvilan i Syrien som USA och Ryssland beslutat om, en vapenvila som rebellerna har förutspått att varken regimen eller Ryssland kommer att hålla, skriver AFP. De två syriska parterna har också gått med på vapenvilan, men regimen med brasklappen att attacker mot IS, al-Qaida-kopplade grupper och Nusrafronten får fortsätta.

Fotsätter bomba

Under fredagsmorgonen kom rapporter från SOHR om att Ryssland ytterligare intensifierat sina attacker mot rebellkontrollerade områden.

Rysslands president Vladimir Putin har däremot sagt att han personligen ska ta ansvar för att de ryska bombräderna minskar och att han ska ha gjort en rundringning till världsledarna samt informerat den ryska miltären.

Vapenvilan ska träda i kraft från midnatt på lördag men de som inte sympatiserar med president Bashar al-Assad säger att de förväntar sig att regimen fortsätter med sina räder genom att hävda att rebellerna tillhör al-Qaida-styrkor.

Putin sa under fredagen att han med bestämdhet kommer att fortsätta kampen mot IS och ”andra terroristgrupper” i Syrien.