Fästingar kan sprida okända sjukdomar

Uppdaterad 2018-04-19 | Publicerad 2016-04-25

Fästingarna är farligare än vad forskarna trott.

De kan sprida sjukdomar som ännu inte är kända inom forskarkretsar och vården.

Därför riskerar patienter att aldrig få rätt diagnos när de söker vård.

I en fransk forskningsstudie som publiceras i det kommande numret av Läkartidningen avslöjas hur ofta sjukdomsalstrande mikroorganismer, så kallade patogener, finns hos fästingarten Ixodes ricinus.

Det är samma fästingart som i Sverige orsakar både borrelia och TBE.

Det franska forskarlaget konstaterade att hela 45 procent av de undersökta fästingarna bar på två eller flera patogener. Några enstaka individer bar på så många som fem.

– Att det finns fästingar med flera patogener låter rätt troligt, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, om den franska studien.

”Vården saknar kunskap”

Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet, är en av Sveriges ledande fästingexperter. Han har gjort en studie i Sverige och Norge som visar att fästingar kan sprida drygt 20 olika arter av mikroorganismer som ofta leder till sjukdomar, ibland långvariga och med symptom som påminner om influensa.

Han välkomnar den franska rapporten.

– Det finns ett antal människor med sådana infektioner som tycker att de är sjuka, och som går från den ena läkaren till den andra utan att få en korrekt diagnos på vad orsaken är, säger han till TT och fortsätter:

– Jag tror att en hel del av de här patienterna har helt rätt, men vården har inte kunskap eller kapacitet att ställa rätt diagnos.

Den franska studien kommer när fästingsäsongen här hemma är på väg att ta fart.

– Ja, den har redan startat, så fort det blir fem grader, säger Marika Hjertqvist.

Kan man drabbas av både borrelia och TBE samtidigt?

– I praktiken kan man ha två infektioner samtidigt. Men det är fruktansvärt ovanligt.

Varför har fästingar blivit ett så stort problem? För 40-50 år sedan hörde man aldrig talas om dem som ett hot?

– Det finns otroligt mycket mer fästingar nu. Fästingar som bär på TBE har ökat kraftigt de senaste decennierna och borrelia följer samma mönster. Sedan har klimatförändringen också spelat in, säsongerna blir längre och folk är mer ute och rör på sig.

Följ ämnen i artikeln