Nazister döms till fängelse för bombdåden i Göteborg

Uppdaterad 2017-09-22 | Publicerad 2017-07-07

En man fick livshotande skador när en bomb sprängdes vid ett flyktingboende i Göteborg. Nu döms tre män – 50, 23 och 20 år gamla – med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för flera sprängdåd.

Bombdåden skedde i Göteborg i vintras. Två av bomberna, vid en lokal för Syndikalisterna respektive ett flyktingboende i Västra Frölunda, detonerade och en man skadades allvarligt. Den tredje bomben, vid ett flyktingboende i Torslanda, utlöstes aldrig.

23-åringen har enligt tingsrätten medverkat som gärningsman i alla tre fallen och han döms till fängelse i åtta år och sex månader. 50-åringen döms till fängelse i fem år för medhjälp till bombdådet i Västra Frölunda samt för att ha hjälpt till med bomben som aldrig sprängdes i Torslanda. Den tredje mannen, 20-åringen, döms till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp vid bombförsöket i Torslanda.

Frikänns för mordförsök

23-åringen och 50-åringen frikänns däremot från ansvar för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel i samband med bombdådet i Västra Frölunda. Rätten anser att det finns en osäkerhet kring männens eventuella uppsåt. Men båda två ska betala drygt 197 000 kronor i skadestånd till den man som fick livshotande skador vid explosionen.

– Männen döms ändå i huvudsak för de tre gärningar som vi har lagt dem till last, säger åklagaren Mats Ljungqvist till TT.

Männen är nazister

Kammaråklagare Mats Ljungqvist hade yrkat på långa fängelsestraff för männen, som kopplats samman med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Alla tre deltog i NMR:s demonstration i Stockholm den 12 november, alltså dagen efter att bomben exploderat utanför Syndikalisternas lokaler. 23-åringen som åtalades för det dådet var fanbärare på demonstrationen. Det var även 50-åringen.

23-åringen har sagt i polisförhör att han tidigare varit chef i NMR:s ”kampgrupp” i Göteborg och medger att han medverkade i demonstrationen i Stockholm.

– Ja, även om jag inte är engagerad så jag vill ändå stötta den politiska idén så att säga, säger han.

Politiska motiv bakom dåden

Mats Ljungqvist anser att männen hade politiska motiv. Han menar att det är principiellt viktigt att männen fälls.

– Det är oerhört viktigt att tingsrätten markerar emot det som vi kallar inhemsk extremism, det vill säga brott i politiska syften, säger Ljungqvist till TT.

– Måltavlorna man har valt ligger väl inom ramen för vad personer inom en vit makt-miljö skulle kunna välja.

Tingsrätten var inte enig

Tingsrättens dom är inte enhällig. Till skillnad från majoriteten anser ordföranden att 23-åringen och 50-åringen ska frikännas från allmänfarlig ödeläggelse vid flyktingboendet i Västra Frölunda och att den skadade mannens anspråk på skadestånd ska avslås. Anledningen är att ordföranden inte tycker att bevisningen i det fallet är tillräcklig.

Funderar på att överklaga

Männen har nekat till brott. 23-åringens försvarsadvokat säger att han är både nöjd och missnöjd med domen.

– Jag tycker att det verkar som att tingsrätten ändå försökt göra en bedömning av vad som rent faktiskt har hänt, inte det som åklagaren påstår skulle kunna ha hänt, säger Michael Hansson till TT.

– Däremot saknar jag en del resonemang i domen, bland annat kring det här med medgärningsman och medhjälpare. Det är en skillnad där.

Både Hansson och Ljungqvist funderar på att överklaga.