”Jag skulle skjuta killen som hade sex med min syster”

Uppdaterad 2017-10-06 | Publicerad 2017-05-30

Aftonbladet har träffat killar över hela landet som berättar om sin syn på heder.

Vi möter offer för hedersförtryck – men även förövare.

– Om min syster hade sex, skulle jag skjuta killen, säger Ali, 18.

Var sjätte offer för hedersförtryck i vår granskning är pojke eller man. De gifts bort, misshandlas och kontrolleras hårt, precis som sina systrar.

Bröderna som är satta att kontrollera sina systrar är också många. De syns i var tredje fall i Aftonbladets granskning.

På skolor och ungdomsgårdar i landet är det enkelt att hitta dem som vill berätta hur de styr. Ändå har de svårt att förklara varför.

– Jag låter dem inte ha pojkvän. Jag är storebrorsan, säger Ahmed, 17.

Varför inte?

– För jag inte vill. Jag vill inte.

Är det okej att de är sambo med någon innan de gifter sig?

– Nej. Det vill jag inte. Sambo är inte rätt. Jag tycker inte det. Jag tycker man ska följa traditionen att man ska gifta sig först. Det är fint.

Vad skulle du säga om någon av dina systrar ville bo ihop med någon innan hon var gift?

– Hon skulle inte få det. Jag skulle säga det till henne. Jag skulle inte gå och slå henne, jag är inget djur. Men hon skulle lyda mig, eftersom hon vet att brorsan vet bäst.

Ahmed är typisk bland killarna vi pratar med, som uppger att heder är viktigt.

Han är lugn, trevlig, och ser sig själv som familjens beskyddare. Han vill väl och är emot fysiskt våld.

Andra, som Ali, 18, ser våld som ett medel för att inte förlora familjehedern.

Han berättar att han hade skjutit killen som vågade ha sex med hans syster, utan att de var gifta.

Anledningen säger han är att han vet hur killar tänker, eftersom han själv haft svårt att hålla sig till en tjej. ”De vill bara en sak”. Tjejen blir utnyttjad, anser han.

När jag förklarar att jag var precis som han i hans ålder, låg runt bara för att jag hade lust, säger han:

– Tjejer i vår kultur tänker inte så, det finns inte på världskartan. Vi är uppväxta med att det är fel.

Om din syster ändå hade tänkt som jag – och du – och haft sex på sina egna villkor, för att hon ville?

– Det hade blivit krig, förstår du? Sex. Hur ska jag förklara. Det är som jag sa, heder, förstår du? Hon speglar vår familj. Hon får gå ut, ha kul, gå till klubbar, ha roligt. Men ligga, förstår du, det går inte. I vår kultur, som vi är uppväxta, som vi blivit lärda, så är det fel.

Men varför är det värre när en tjej gör samma sak som en kille?

– Dottern är mer värdefull än sonen. Dottern är typ nyckeln till hedern. Killen kanske är dörren till hedern. Utan nyckeln kan man inte öppna dörren. Det är lätt att bli stämplad som hora nu förtiden. Vem vill ha en dotter eller lillasyster som blir kallad hora? Det blir tryck på familjen, förstår du, det är därför folk börjar skjuta och hota massa andra. Jag tittar från mitt perspektiv, om min syster blir kallad hora – då kommer ilskan och man tänker ”Vad ska jag göra med den här snubben nu?”.

De flesta killar vi möter lever i, eller känner igen hedersförtrycket hos närstående – men ställer sig kritiska till hela fenomenet. De vill ha förändring.

Som Karim, 16, som berättat för sina föräldrar att han “skiter i vad de vill”. Han tänker välja den han vill vara tillsammans med av kärlek, inte av religion, tradition eller släktens önskemål.

– Jag har sagt det till dem ända sedan jag var liten. Om hon älskar mig spelar det ingen roll vart hon är ifrån. De förstår det. Visst, jag älskar mina föräldrar, men hur jag ska leva mitt liv kan jag inte göra på deras villkor. Min pappa har inte levt sitt liv på sina föräldrars villkor, fastän han älskar dem, säger han och fortsätter:

– Jag är invandrare själv, jag vet hur de tänker, men jag tycker det är helt sjukt, att man ska kunna bestämma vem någon ska vara med.

Hamid, 15, berättar att hans manliga kusiner måste gifta sig med tjejer från hemlandet Afghanistan.

– Det är oftast att de åker till Afghanistan och hittar en tjej där och kommer tillbaka hit till Sverige. De tänker: “Det pappa säger är rätt. Allt pappa och mamma vet är det som är rätt”.

Karim tror att människor som fogar sig och låter familjen styra partner inte mår bra, även om de håller fasaden uppe.

– De försöker inbilla sig själva att deras föräldrar gör det för att de älskar dem. Och de älskar säkert sina, men det är ändå fel. Jag vet att barnen innerst inne inte mår bra av det.

Behroz Kurdahmadi.

Februari 2017, Regeringskansliet i Rosenbad. En man med invandrarbakgrund sitter bland över hundra kvinnor på en nationell samling mot hedersförtryck. Han har en manlig kollega med sig, och utöver dem finns ett par höga myndighetschefer och en minister som är man. Resten är kvinnor.

– Var är alla män? Varför är det så få män som engagerar sig? frågar gymnasieläraren Behroz Kurdahmadi rakt ut bland deltagarna.

Hemma igen i Örebro utvecklar han tankarna.

– Grundproblemen när det gäller hedersrelaterat förtryck över hela världen skapas av män. Men när det gäller att göra något åt saken, komma till en lösning och stå på barrikaderna, så är det mest kvinnor som är aktiva. Jag ser få män – och framför allt ser jag väldigt, väldigt få män med invandrarbakgrund.

Behroz Kurdahmadi har vuxit upp i Iran, och är uppfostrad att respektera allas lika värde, oavsett kön. I dag engagerar han sig för unga under hedersförtryck.

– Jag är pappa till två fantastiska tjejer. När jag hör om hemska saker som händer tjejer relaterar jag alltid till dem: Tänk om det hände mina döttrar? Jag får panik. Jag tänker att jag har ett ansvar som människa att agera, och jag känner att jag har hittat rätt väg.

Behroz Kurdahmadi får allt för ofta vetskap om att något allvarligt riskerar hända någon av hans elever. Som tvångsäktenskap. I flera fall har han vänt sig direkt till flickornas fäder.

– Jag försöker prata klarspråk, sluta ha ”det svenska leendet”, och visa med ansiktsuttryck: Det här är inte mellan dig och en myndighetsperson, utan mellan två pappor. Om du gör så här mot ditt barn kommer det bli konsekvenser. Sveriges lag, som säger att alla har rätt till sina kroppar och liv, är större än allt. Större än Gud eller imamen.

Gymnasieläraren Nader Sami.

Nader Sani är gymnasielärare i Stockholm. Som ung läste han Karl Marx, som talade om jämlikhet mellan alla människor. Han började ifrågasätta allt.

– Jag bodde i Iran, uppväxt i en patriarkal struktur där jag var tvungen att skydda mina systrar gentemot min far. Jag tyckte att mina systrar och jag skulle ha samma rättigheter. De där 14 centimetrarna är inte avgörande, skrattar Nader Sani.

Han fick systrarna och modern med sig.

– Mitt sätt att resonera var enkelt: om jag ska ha flickvän, är den här flickan syster till någon. Då måste det vara okej att även min syster är någons flickvän. Mitt resonemang gjorde farsan skitförbannad. Men till slut var han ensam kvar, tvungen att acceptera. Som han sa: ”En mot alla dessa kärringar”, haha.

Han tror att det viktigaste för att få till en förändring är att arbeta hårt med feministiska frågor i skolan.

– Vi måste se till att alla människor, även vuxna, begriper att samhället blir bättre och alla individer får bättre möjligheter att utvecklas om alla människor är jämställda och jämlika. Det gäller både människor med svenska rötter och människor med rötter i andra kulturer. Det gäller att få alla att förstå att om jag vill mig väl, då måste jag vilja min syster väl.

Hederförtryck läs mer - Infogram, charts & infographics