Narkotikakontrollen på Öresundsbron utökas

TT

Publicerad 2021-04-27

Det ska åter bli möjligt för svensk tullpersonal att åka med på tågen till Danmark över Öresundsbron. Därmed ökar möjligheterna att leta efter narkotika. Arkivbild.

Tullens möjligheter att strypa knarkflödet över Öresund förbättras efter ett nytt avtal mellan Sverige och Danmark. Från och med lördag kan svensk tullpersonal stanna längre ombord på tågen.

– Regeringen har jobbat hårt för att ge tullen ökade resurser och fler verktyg. Nu känns det skönt att vi äntligen nått ett avslut också kring kontrollerna över Öresund, säger finansminister Magdalena Andersson till Sydsvenskan.

Det nya avtalet innebär att svensk tullpersonal kan åka med tågen över bron och vända på tågstationen vid Köpenhamns flygplats Kastrup. Möjligheten att undersöka tågen förbättras därmed avsevärt jämfört med hur det har varit de senaste sju åren, då kontrollerna med hundpatrull gjorts först från och med den första stationen på svensk sida, Hyllie.

Enligt Magdalena Andersson handlar det om att stoppa den så kallade myrtrafiken av narkotika in i Sverige.

Även under perioden 2000-2013 kunde svensk tullpersonal följa med tågen in på den danska sidan fram till Kastrup och vända där. Men när svensk tullpersonal i yttre tjänst utrustades med batong och pepparsprej blev det stopp från dansk sida.

Det krävdes en lagändring i Danmark, vilket efter påtryckningar från Sverige skedde i höstas. Därefter har ett nytt avtal förhandlats fram och detta ska undertecknas under tisdagen.