Uppsala Kvinnojour kräver att våld mot kvinnor prioriteras

Publicerad 2021-04-24

”Just nu sitter en mängd kvinnor isolerade i sina hem med sina förövare och har ingen möjlighet att söka hjälp”, säger Cecilia Simander, informatör på Uppsala Kvinnojour.

I genomsnitt mördas en kvinna var tredje vecka i Sverige.

De senaste tre veckorna har fem kvinnor blivit mördade av män, något som har dragit igång en bredare debatt om det dödliga våldet mot kvinnor i landet.

– Det är otrolig tragiskt. Vi som kvinnojour är otroligt sorgsna men tyvärr inte överraskade, säger Cecilia Simander från Uppsala Kvinnojour.

De senaste veckorna har ord som ”kvinnomord” och ”kvinnovåld” figurerat i många rubriker.

– Vi brukar inte benämna det på det sättet. Det är ju männens våld. Det är fem kvinnor som har dödats – det är fem misstänka män, säger Cecilia Simander från Uppsala Kvinnojour.

Samma kväll har jouren anordnat en digital tyst minut för de mördade kvinnorna.

Fler söker stöd – pandemin kan ha påverkat

Det är svårt att säga om det är coronapandemins ökade isolering som har lett till eskalerat dödligt våld mot kvinnor, men redan tidigt under pandemin larmade flera instanser om risken för ökat våld.

Och Uppsala kvinnojour har sett en viss ökning av stödsökande kvinnor under 2020. Det är dock oklart om det kan kopplas till pandemin.

– I nuläget vet vi inte om vi kan koppla det till den ökade isoleringen i samband med corona eller om det handlar om att kunskapen om våld har ökat. Pandemin pågår fortfarande. Den akuta situationen pågår just nu. Just nu sitter en mängd kvinnor isolerade i sina hem med sina förövare och har ingen möjlighet att söka hjälp. Vi befarar att det kommer att bli en stor ökning när pandemin är över, säger Cecilia Simander.

Kräver skärpt lag

Våldet mot kvinnor har uppmärksammats på bred front i samband med senaste tidens tragiska händelser. Men landets kvinnojourer hoppas att det inte stannar vid en debatt.

– Vi hoppas att förändringar görs, så att det inte bara är en debatt som blossar upp. Det finns otroligt mycket som kan göras, säger Cecilia Simander.

Hon berättar att varningssignalerna ofta är många, men att de utsatta kvinnorna ändå inte fångas upp. Det är vanligt att kvinnor har sökt sig till vården, socialtjänsten och kvinnojourer. Varför misslyckas då samhället, när varningssignalerna ofta är många?

– Alla myndigheter och instanser måste samarbeta med varandra betydligt mer för att fånga upp det här. Och det behövs krafttag från otroligt många instanser, säger hon och fortsätter:

– Polis och åklagare måste prioritera våld mot kvinnor lika mycket som gängkriminalitet eller det så kallade skjutvapenvåldet. Utredningarna tar för lång tid och många fall läggs ner på grund av bristande bevis – det finns helt enkelt för lite kunskap och kompetens. Vi kräver också skärpt lag om kontaktförbud, det behövs hårdare straff vid överträdelser av kontaktförbud.

Vikten av civilkurage

Cecilia Simander menar också att privatpersoner kan göra mycket.

– Det är viktigt att lyfta civilkurage. Våga se, våga fråga, våga uppmärksamma om du misstänker att någon i din närhet blir utsatt. När en kvinna har dödats i sitt hem så vittnar grannar ofta i efterhand om att de har hört skrik och dunsar, men våld i nära relationer kan fortfarande ses på en privatsak. Det är något vi vill bryta. Våga se våldet, det kan göra jättestor skillnad.