Läget i Sydamerika akut: ”Kan kosta världen allt den har gjort”

Uppdaterad 2021-05-12 | Publicerad 2021-05-09

Förra veckan stod Sydamerika för 35 procent av världens coronadödsfall, enligt data från New York Times.

Nu varnar experter för att läget i Sydamerika kan påverka hela världens kamp mot pandemin.

– Här känns det som livsfara och i Sverige känns det som ett skämt, man tycker mest att det är tråkigt, säger svenska Clara Tscherning, 30, som bor i Colombia.

Förra veckan slog sydamerikanska länder som Colombia, Argentina och Peru rekord i antal döda i covid-19 och flera länder på kontinenten har nu återgått till lockdown.

Enligt experter är den brasilianska virusmutationen den dominerande i Sydamerika och flera läkare har vittnat om att patienterna som kommer in nu både är sjukare och yngre än tidigare.

Jarbas Barbosa, chef på FN:s latinamerikanska hälsomyndighet Pan-American Health Organization, vädjar nu till världens ledare att bidra till en jämlik fördelning av vaccin världen över.

– Det värsta scenariot vore om det kom en ny virusvariant som de nuvarande vaccinen inte skyddar mot. Det är inte bara nödvändigt ur en etisk och moralisk synpunkt utan nödvändigt för att få kontroll på det här över hela världen. Det kan innebära att allt världen gjort har varit förgäves, säger Barbosa enligt New York Times.

Jarbas Barbosa. Bild från Twitter.

”Som skogsbränder”

Johan von Schreeb, svensk läkare och professor i katastrofmedicin, menar att faktorerna bakom Sydamerikas coronasituation är komplex.

– Det blir lite som skogsbränder, när det har fått fart så är det svårt att få stopp på det. Men de (Sydamerika, reds. anm) står inför många utmaningar. Flera av länderna har sköra demokratier och ekonomier och vaccinationerna har gått långsamt, säger han.

Johan von Schreeb.

Johan von Schreeb tror att lågt förtroende för stat och myndigheter försvårar bekämpningen av pandemin ytterligare.

– Det finns en enorm vaccinskepsis i flera av länderna, det kommer nog vara svårt att få 40–50 procent vaccinerade. Om man inte litar på den som säger åt en att ta vaccin så kommer man nog inte vilja ha vaccin.

”Vi fattar inte hur lyckligt lottade vi är”

Svenska Clara Tscherning, 30, bor i kuststaden Barranquilla i norra Colombia sedan fem år tillbaka. Sedan pandemins utbrott har hon vant sig vid att leva under strikta restriktioner.

– Jag tror inte ni kan föreställa er hur stämningen är här och vad folk gör för att skydda sig. Vi åker absolut inte till matbutiken, vi beställer hem allt. När maten kommer så är det helt naturligt att spreja varorna med desinfektionsmedel.

Clara Tscherning.

Clara upplever stämningen i Colombia som mer allvarlig än i Sverige, och tror att det kan bero på att förutsättningarna för att klara en pandemi är så olika.

– Vi fattar nog inte hur lyckligt lottade vi är i Sverige. Man klagar på om staten delar ut bidrag eller inte – det är så självklart att staten ska stötta upp. Den säkerheten är helt fantastisk och finns absolut inte här.

PODD Protesterna i Colombia

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen