Karlshamnsstyre måste väljas om

TT

Publicerad 2021-01-15

Sverigedemokraterna i Karlshamn har överklagat hur valet av kommunstyrelse gick till 2018. Nu måste kommunfullmäktige göra om valet. Arkivbild.

En tvist om rösträkningen efter valet 2018 har lett till att Karlshamns kommunstyrelse måste väljas om. Sverigedemokraterna överklagade rösträkningen och har fått rätt i både förvaltningsrätten och kammarrätten. Eftersom nu Högsta förvaltningsdomstolen har sagt nej till att överpröva de tidigare domarna är det omval av kommunstyrelsen som gäller, rapporterar lokala medier.

Vid den första omröstningen 2018 skrev kommunfullmäktiges ledamöter på lappar vilket alternativ de ville ha. Totalt förekom fem olika stavningar av "Karlshamnsoppositionen" har bland andra Blekinge Läns Tidning tidigare rapporterat. Valsedlar med felaktig stavning eller särskrivning ogiltigförklarades. Detta missgynnade SD, som därefter drivit frågan i domstol.

– Nu hoppas vi få en vågmästarroll och mer politiskt inflytande i kommunen, säger Sverigedemokraternas Björn T Nurhadi till SVT Nyheter Blekinge.

Nytt kommunstyrelseval måste hållas inom kort på ett extrainsatt kommunfullmäktige, rapporterar tv-stationen.