Mikael Damberg: ”Kraftigt missbedömt situationen”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Dan Eliasson avgår – och kommer att få ett nytt jobb på Regeringskansliet.

Inrikesministern håller med om att kritikstormen efter julresan gjort det för svårt för MSB-chefen att sköta sitt uppdrag.

– Han har kraftigt missbedömt situationen och det får konsekvenser, säger Mikael Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg skulle ha träffat Dan Eliasson imorgon för att prata om den situation som uppstått efter MSB-chefens kritiserade resa till Kanarieöarna.

Men Eliasson bad att få träffa honom redan idag.

– Han förklarade att han ser det som svårt att fullfölja sitt uppdrag. Jag delar den bedömningen och regeringen kommer i närtid att bevilja hans begäran, säger Mikael Damberg.

Mikael Damberg
Foto: Nils Petter Nilsson
Mikael Damberg

Eftersom Dan Eliasson har en tidsbegränsad anställning som myndighetschef kan regeringen inte säga upp honom. I stället kommer han att få nya arbetsuppgifter inom regeringskansliet, med bibehållen lön.

– Om en myndighetschef begår en brottslig handling kan Statens ansvarsnämnd besluta om avsked. Men inget av det som framkommit nu handlar om att han brutit mot lagen, säger Damberg.

Hur ser du på Eliassons resa nu efter ert möte?

– Det är uppenbart att han missbedömt situationen. Allt har handlat om resan och hans person. Då anser Dan Eliasson att det inte går att fulfölja uppdraget mitt under en pandemi, och få hela diskussionen att handla om honom i stället för myndighetens arbete. Han drar slutsatsen att han bör lämna och jag delar den bilden.

Foto: Läsarbild
Dan Eliasson på flygplatsen.

Tycker Dan Eliasson att han gjort fel?

– Han har redogjort för att han tyckte att det var viktigt att tillbringa julen med sin familj. Det jag säger är att han missbedömt effekten och reaktionerna, hela ifrågasättandet av hans gärningar. Och det få ju konsekvenser.

Om han inte själv hade begärt sin avgång, vad hade hänt då?

– Det är lite spekulativt. Jag hade kallat till möte imorgon och lyssnat kring hur han resonerat kring sin resa och framförallt hur han såg på sin roll som generaldirektör.

Tycker du att hans resa var nödvändig?

– Det är väldigt svårt för mig att avgöra och jag vet inte om det är min roll heller att avgöra vad som är nödvändigt eller inte. Han har kraftigt missbedömt situationen och det får konsekvenser.

Vem tar över efter honom?

– Vi har en process och kommer att ge ett besked i närtid.

Foto: Peter Wixtröm
Dan Eliasson.
Publicerad:

LÄS VIDARE