Var tredje i influensariskgrupp vet inte om det: ”Kan bli förödande”

Publicerad 2020-11-29

Influensasäsong – och extra viktigt med vaccinering.

Då anser sig var tredje person över 65 inte vara i farozonen, visar en ny Sifo-undersökning.

– De yngre pensionärerna tycker inte att man kan fylla år och plötsligt bli en riskgrupp, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten.

Nio månader efter att coronapandemin lamslog världen har en andra våg dragit in även över Sverige. Samtidigt kommer säsongsinfluensan där det också är viktigt att skydda riskgrupperna; 65-plussare och personer med bakomliggande sjukdomar. Men enligt en Sifo-undersökning anser 32 procent i gruppen 65 år eller äldre att de inte är i farozonen för influensa.

– Corona borde ha ökat kunskapen kring vem som är i riskgrupp och därför var man lite förvånad över resultatet i den här undersökningen, där många som tillhör riskgrupp inte själva är medvetna om det, säger Per Öhlén, general manager på läkemedelsbolaget Sanofi Pasteur i Nordeuropa, som tagit fram undersökningen.

– Jag tror att det har att göra med att många som i dag är 65-70 år och friska i övrigt känner sig pigga, vilket de säkert också är. Men i den här åldern har man en risk för influensan och då är man i riskgrupp. Det är samma med covid-19.

”Förödande för samhället”

Varje säsong dör mellan omkring 500 och 2 000 personer av influensan. I undersökningen svarade 75 procent av 65-plussarna att de inser att den kan vara väldigt allvarlig – men endast 37 procent tror att den kommer att drabba dem. Trots att 73 procent säger att de är positiva till att vaccinera sig mot säsongsinfluensa är Per Öhlén orolig för att många tar för lätt på det.

– Jag tror att det kan leda till att många som borde vaccinera sig inte gör det, säger han.

Färre tänker vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

– Det är ju det som är den stora risken, att man inte får den vaccinationsfrekvensen som skulle vara önskvärd för att undvika att få både influensa och covid samtidigt. Det skulle vara förödande för individer men också för samhället i stort.

Gratis vaccin

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att 75 procent av personerna i riskgrupp vaccinerar sig mot säsongsinfluensan. Enligt Folkhälsomyndigheten har den siffran i Sverige de senaste åren legat på omkring 50 procent.

– Tillhör man en riskgrupp – om man är 65 år eller äldre eller om man har diabetes eller astma – då ska man vaccinera sig på närmsta vårdcentral nu när vaccineringen börjar. Det som är glädjande i år är att alla regioner har den här servicen gratis för riskgrupper så det kostar ingenting, säger Per Öhlén.

– Influensa är en allvarlig sjukdom och det är viktigt att skydda sig mot den. Under vintern kommer det att finnas två virussjukdomar och en finns det chans att vaccinera sig mot – så ta chansen och gör det.

Äldre vaccineras

Mia Brytting, chef på enheten för laborativ virus- och vaccinövervakning på Folkhälsomyndigheten, är inte orolig över undersökningsresultatet.

– De vet nog om att de tillhör en riskgrupp men de känner sig inte som att de tillhör en. De yngre pensionärerna tycker ju inte att man helt plötsligt, bara för att man fyller ett år till, blir en riskgrupp, säger hon.

– Och det är det vi också ser i vaccinationstäckningen, att ju högre ålder man kommer upp i, desto fler vaccinerar sig.

I stället tycker hon att det är positivt att nästan tre av fyra i undersökningens äldsta ålderskategori är positivt inställda till vaccinering.

– Jag tror att man helt enkelt inser att det finns en risk att man insjuknar av influensa och behöver sjukhusvård och i samband med det så finns det ju en risk att man kanske knappt återhämtar sig från det så att man får covid. Det är en lång vinter med risk för olika infektioner och då kan man ju i alla fall skydda sig mot en av dem.

Tusentals blir sjuka

Enligt Mia Brytting blir mellan 8 000 och 20 000 svenskar varje år så sjuka i influensan att de tvingas söka vård.

Tillhör man en medicinsk riskgrupp och börjar känna sig riktigt sjuk ska man söka vård, då kan man få antivirala läkemedel. De funkar bäst om man börjar ta dem de första dagarna efter att man fått symtom.

Under rådande pandemi vill Mia Brytting i första hand uppmana personer i riskgrupp att vaccinera sig – och i andra hand att man inte drar sig för att söka vård om man har symtom.

– Om man inte har influensavaccinerat sig och börjar känna sig riktigt sjuk och tillhör en medicinsk riskgrupp, så kan man få en diagnos för influensa och få antivirala läkemedel, säger hon.

– Normala säsonger är detta inget problem. Men det finns ju en risk att man i år inte söker lika snabbt och det är ju allvarligt för det innebär att om man får de antivirala läkemedlen lite för sent så ger de inte tillräckligt bra effekt. Och om man vill undvika att behöva söka sjukvården och vill undvika influensa då är ju det bästa man kan göra att vaccinera sig.