Var fjärde person testade positivt i Gottsunda

Uppdaterad 2020-11-17 | Publicerad 2020-11-13

Nästan 30 procent testade positivt för covid-19 i Gottsunda utanför Uppsala förra veckan.

Det är betydligt fler än vid övriga provstationer i regionen, visar statiskt som Aftonbladet tagit del av.

Förra veckan testade 18,1 procent positivt på Kungsgärdets vårdcentral i Uppsala. Det är den högst siffran sedan mitten av juni, visar statistik från Region Uppsala.

Men sex kilometer bort, på Gottsunda vårdcentral, bar ännu fler som testade sig på smittan. 28 procent testade positivt för covid-19.

– Det beror förmodligen på att det är högre smittspridning i det området, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

När stationen öppnade för snart fem veckor sedan testade närmare 14 procent positivt. Då larmade dock regionen om att många personer från andra delar av länet bokade in sig på stationen samtidigt som boende i området inte testade sig i tillräckligt stor utsträck.

– Det är fortfarande ett visst problem, men det har blivit bättre av två anledningar. I takt med att vi har ökat provkapaciteten ytterligare vid de andra stationerna i länet så åker färre personer från andra håll till Gottsunda för att utnyttja tiderna. Sedan har vi med hjälp av kommunen och andra aktörer spridit informationen lokalt om att det finns möjlighet att testa sig i området. Vi har också hjälp till på plats, så att de som inte bokat en tid kan få det på plats, säger Settergren.

”Vi följer utifrån postnummerkartor och annan data hur många fall vi har per capita”, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

Antalet provtider ökar

Under de senaste veckorna har antalet provtagningstider gått från 3 000 i veckan till 9 000 och om drygt en vecka, den 23 november, ska det finnas ytterligare 1 000 tider, berättar Settergren.

Den främsta anledning till att det dröjt trots högt tryck på provtagningstider är analysförmågan.

– Vi ligger hela tiden och surfar på gränsen för vad de mäktar med att analysera på laboratorierna. När de mäktar med mer så ökar vi testkapaciteten. Men innan de fått upp den så är det meningslöst för oss att utöka testkapaciteten för då är det inte någon som kan ta hand om proverna, säger Settergren.

Enligt honom ska man dock kunna hitta en tid tre dagar framåt i tiden i och med att tiderna släpps löpande, timme för timme.

Två nya provstationer

I mitten av nästa vecka ska dessutom en ny station öppnas i Heby och från och med måndag kommer en mobil provtagningsbuss att skickas till områden med stor smittspridning. Först ut är Alunda som gått från att inte ha några fall alls till att plötsligt få ett betydande antal under de senaste två veckorna.

– Vid det postnumret har det varit snabbast stigning i länet. Den vill vi bryta så snabbt som möjligt, säger Settergren.

Det är dock inte särskilt många som bor i området, så bussen kommer troligtvis inte få stå där i särskilt många dagar, enligt honom. Var den går härnäst och om det kommer ytterligare mobila provstationer återstår att se.

– Vi får se om den här lösningen fungerar bra. För det kan vara en del krångel när det kommer till alltifrån streckkoder till prover och provhantering när det är mobilt. Märker vi att det fungerar bra så finns det möjlighet att utöka det här, säger Settergren.