Klartecken för nytt vaccin i USA

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Johnson & Johnsons vaccin kan få klartecken i mars enligt källor till Bloomberg. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Johnson & Johnsons vaccin kan få klartecken i mars enligt källor till Bloomberg. Arkivbild.

NYHETER

Johnson & Johnsons covid 19-vaccin har fått klartecken av en expertpanel vid USA:s läkemedelsmyndighet FDA.

Vaccinet kommer även att få klartecken från EU-håll den 11 mars, uppger en källa till nyhetsbyrån Bloomberg.

Ett godkännande i EU skulle betyda att Johnson & Johnsons variant blir den fjärde vaccinkandidaten i ordningen som får ett godkännande efter Pfizer/Biontech, Moderna och Astra Zeneca. EU-kommissionen har sagt att leverans av vaccinet till bland annat Sverige kan ske med start i början av april med en kraftig leveransökning under andra och tredje kvartalet.

EU har träffat en överenskommelse om att köpa av 200 miljoner doser med ett tillägg om att köpa ytterligare lika många. Johnson & Johnsons variant anses ha en stor fördel gentemot de andra kandidaterna eftersom det endast behövs en dos av vaccinet. Dessutom kan det förvaras i vanlig kylskåpstemperatur, vilket underlättar logistiken i jämförelse med Modernas och Pfizer/Biontechs varianter.

Att FDA:s expertpanel gett klartecken för vaccinet innebär att det med all sannolikhet får ett så kallat nödgodkännande i USA inom någon dag. Det väntas kunna distribueras i landet redan i nästa vecka, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Vid kliniska tester i USA var effektiviteten 74 procent efter 14 dagar och 72 procent ytterligare två veckor senare. Ett något svagare resultat (64 procent) noterades i Sydafrika där en ny mutation dykt upp.

Publicerad: