Epizootologen om minksmittan: Väldigt liten risk att det blir som i Danmark

Publicerad 2020-12-09

Flera svenska minkgårdar har drabbats av coronautbrott.

Många är rädda att samma situation som i Danmark ska uppstå i Sverige.

– Det ska väldigt mycket till för att det ska bli en sådan situation här, säger statsepizootologen Karl Ståhl.

I Danmark beslutade regeringen i november att avliva alla landets minkar sedan en muterad form av coronavirus spridits från minkar till människor på flera farmar.

Därefter har makabra bilder på begravda djur som sväller och tränger upp genom markytan kunnat ses från grannlandet.

Men enligt Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, är det i nuläget en väldigt liten risk att Sverige får en situation lik den i Danmark.

Genomfört planerad avlivning

I Sverige finns det knappt 40 gårdar som bedriver minkuppfödning. Av dessa har man konstaterat smitta på 13 stycken, samtliga i Blekinge.

– Det som har gjorts sedan ett par veckor tillbaka är att man har genomfört redan planerad avlivning på landets gårdar. När det är klart kommer det att finnas cirka 100 000 minkar kvar i hela landet. Dessa kommer sedan att följas noggrant med provtagning och analyser för att hålla koll på eventuella förändringar, säger Karl Ståhl.

För närvarande är det alltså inte aktuellt med liknande åtgärder som i Danmark, där man massavlivat minkar?

– Nej, där befinner vi oss inte. I nuläget har vi inte sett den typen av förändringar hos viruset som man har sett i Danmark. Men man kan inte utesluta att det kan komma eftersom virus förändrar sig ständigt, både hos människor och djur. När viruset byter värddjur, vilket har skett när det spridit sig till mink, är risken dock högre, eftersom det då kan behöva anpassa sig till den nya värden.

– Men i nuläget bedömer vi att antalet djur som är kvar efter den planerade avlivningen är så pass få att man inte riskerar en liknande spridning.

Minkar på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge. (Arkivbild)

Hoppar från djur till djur

Men finns det en reell risk att vi kommer att få en liknande situation som i Danmark?

– Nej, där handlade det om en mer okontrollerad spridning bland miljontals minkar. I Sverige är beståndet betydligt mer begränsat, vilket ger oss möjlighet att ha en helt annan överblick av situationen.

Anledningen till att viruset fått fäste just hos minkar beror enligt Karl Ståhl på att de är extra mottagliga.

– De har receptorer som liknar dem hos människor, och virus har en förmåga att anpassa sig till den miljö som det befinner sig i. På en minkgård befinner sig många djur dessutom på ett begränsat utrymme, vilket gör att viruset hoppar från djur till djur, och därmed är risken att viruset förändrar sig också mycket större.

Nyligen konstaterades flera personer smittade av covid-19 i Blekinge och man misstänkte att dessa kunde ha smittas via minkar. Vad vet ni om det?

– Alla virusstammar är olika men vi har inte hittat något virus med andra egenskaper vid de senaste analyserna. I nuläget vet vi inte riktigt vem som har smittat vem. Klart är dock att minkarna har smittats av människor, det är så smittan kommit in på gårdarna, men om minkarna i sin tur har smittat någon människa vet vi inte. Vi vet bara att smittan finns på gårdarna, både hos människor och minkar.

Danskarna var snabba

Många upplevde en uppgivenhet när man läste om minkarna. Att man kanske nu måste börja om igen?

– Det ska väldigt mycket till för att det ska bli en sådan situation här. Det kräver att det kommer ett virus som är tillräckligt annorlunda och som sprids tillräckligt mycket bland människor. Det muterade viruset i Danmark, så kallat kluster 5, finns förmodligen inte längre. Antagligen för att danskarna var så snabba på att stoppa spridningen eller för att det inte var anpassat att sprida sig till människor i någon större utsträckning. Men det är viktigt att följa utvecklingen, hitta smittan, analysera den och sätta in åtgärder.

Hur har smittan kunnat spridas via länderna? Man pratar eventuellt om måsar som äter av de döda djuren?

– Smittan har skett mellan människor och minkarna. Vi har inga danska minkvirus i Sverige. Sedan kan människor ha kommit utifrån och smittat de svenska minkarna, men smittspridningen uppstår mellan minkarna och människor. Men det är alltså inte samma virus i Danmark som vi har i Sverige nu.