Experterna: Därför är vaccinet bättre än egna antikroppar

Professorn: Riktigt korkat att tänka så

Uppdaterad 2020-12-14 | Publicerad 2020-12-13

Snart kommer många svenskar att kunna vaccinera sig mot covid-19.

Samtidigt resonerar vissa att man borde välja sjukdomen framför vaccin, i tron om att det skulle ge en mer effektiv immunitet.

– Jag tycker det är riktigt korkat att tänka så, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

Hoppet om ett coronavaccin blir allt mer verkligt.

I Storbritannien har man redan påbörjat vaccinationer av invånarna, och enligt Sveriges vaccinkoordinator, Richard Bergström, kan fem miljoner svenskar vara vaccinerade till sommaren, med start efter nyårshelgen.

Samtidigt oroar sig många svenskar för biverkningar och är tveksamma till att vaccinera sig.

Frågan flera nu ställer sig är om man verkligen behöver vaccinera sig, om man redan haft en naturlig infektion av covid-19?

Aftonbladet har låtit två experter ge sin syn på saken.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet

Ger ett vaccin bättre skydd än ”naturliga” antikroppar efter tillfrisknande?

– Sannolikt ja, då vaccin ger lika bra immunsvar hos flertalet vaccinerade medan infektionens förlopp skiljer sig mycket mellan olika personer och således också styrkan på immunsvaret.

”Omöjligt att svara på”

Men det är alltså inte klarlagt om immunitet från en tidigare covid-19-infektion går att jämföra med skyddet från vaccin? 

– Beroende på vilket vaccin det är så varierar immuniteten. Beträffande Pfizer och Moderna så kan det vara något bättre än infektion, men detta vet vi inte i nuläget. Men de som redan smittats av covid-19 behöver inte ställa sig först i vaccinationskön, men det går inte att utesluta att det kan vara bra att vaccinera sig även om man haft infektionen för att få ett mer långvarigt skydd.

Bedömer du att det kan finnas risker med att vaccinera sig om man redan har haft covid-19?

– Det är omöjligt att svara på, men sannolikt är det inga risker.

Upp till 119 dagar

Vad är de senaste rönen kring antikroppar och covid-19? Hur länge varar de och är effektiva i skydd mot en ny infektion?

– Moderna har följt upp hur länge antikroppar kvarstår, och det visar i upp till 119 dagar efter första vaccinationen med deras vaccin.

Vissa resonerar att man borde välja sjukdomen framför vaccin, att det skulle ge en mer effektiv immunitet. Vad anser du om detta?

– Att det helt enkelt är korkat.

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet

Vilket ger ett starkare immunsvar: en naturlig infektion eller ett vaccin?

– Rent allmänt brukar en naturlig infektion ge ett kraftigare skydd, men det beror på vaccinet. Gällande covid-19 finns det nu så många olika, vilket gör att man i nuläget inte riktigt vet hur det kommer att fungera, men i bästa fall ger vaccinen lika bra eller bättre skydd än en naturlig infektion.

”Riktigt korkat att tänka så”

Bör de som som har haft konstaterad covid-19 och har fått antikroppar vaccinera sig eller kan de avstå?

– Individer som har haft en allvarligare infektion har högre antikroppsnivåer än de som haft en mildare infektion. På sikt sjunker dock antikropparna undan och blir svårare att upptäcka men det betyder inte att immuniteten försvunnit, utan man har fortfarande ett immunologiskt minne som kickar igång om man smittas igen.

– Det kommer att komma detaljerad information om detta men min bedömning är att det inte är farligt att vaccinera sig om en har haft en naturlig infektion. Men de som redan har haft konstaterad covid-19 behöver inte stå längst fram i vaccinationskön då det troliga är att de fortfarande har skydd kvar från sin naturliga infektion.

Vissa resonerar att man borde välja sjukdomen framför vaccin, att det skulle ge en mer effektiv immunitet. Vad anser du om detta?

– Jag tycker att det är riktigt korkat att tänka så. Dels för att man inte vet säkert om man är helt skyddad om man har haft infektionen. Man vet att de flesta får antikroppar men det är inte säkert att det skyddet är bättre. Dessutom är det mycket farligare att utsättas för infektionen, även för unga, som kan få långdragna symtom.

Immunsystemet blir bättre

Vad är de senaste rönen kring antikroppar och covid-19? Hur länge varar de och är effektiva i skydd mot en ny infektion?

– Det pågår forskning kring hur snabbt antikroppar sjunker undan och det är ännu inte helt klarlagt hur bra skydd antikroppar ger, men de vaccin som har testats talar för att man har ett bra skydd och att det sitter i ett tag. 

Stämmer det att man kan boosta sitt immunförsvar ytterligare med ett vaccin? Om man har smittats av covid-19 och sedan tar ett vaccin så ökar immuniteten jag fick från då jag blev smittad?

– Om man har haft en infektion och sedan utsätts igen, antingen naturligt eller genom vaccin, så kommer detta att kicka igång immunsystemet igen på grund av kroppens immunologiska minne. Men det vore att överdriva att säga att det blir en supereffekt, men generellt fungerar det så att immunsystemet blir starkare och bättre vid upprepad vaccination eller naturlig infektion.

 

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Arkivbild.