Fyra döms för grov misshandel

Publicerad 2021-03-11

Fyra män döms i Uppsala tingsrätt för en grov misshandel utanför ett hotell i centrala Uppsala.

De slog och sparkade en man som tidigare rånat en av dem, enligt rätten. 

På en övervakningskameran syns tumultet utanför hotellet för snart ett år sen.

De fyra männen, som är mellan 18 och 35 år, sparkade och slog mannen blodig med och utan tillhygge framför flera vittnen och en övervakningskamera i mitten av mars i fjol. Enligt rätten ådrog sig mannen relativt omfattande skador och av läkarintyg, rättsintyg och fotografier framgår det att han hade två sårskador i huvudet, blåmärken och svullnader efter händelsen. 

Offret hade rånat ena gärningsmannen

Dagen innan händelsen hade en av gärningsmännen, den yngste, blivit rånad under knivhot av mannen som sedan misshandlades utanför hotellet. Han och en annan okänd gärningsman hade tvingat till sig tonåringens telefon samt huggit honom i axeln, slår tingsrätten fast. Det eftersom mannen som är i 25-årsåldern lämnat DNA-spår på tonårspojkens kläder samt försökt sälja den stulna telefonen som polisen sen hittat hos mannen. 

Mannen döms även för grov olovlig körning vid ett annat tillfälle och får totalt 1 år och 9 månader för de två brotten. Han förnekar det första, men erkänner grov olovlig körning. 

De andra männen döms till 1 år och 6 månaders fängelse vardera för grov misshandel, utom den yngste. Han var omyndig vid tillfället och döms därför till skyddstillsyn. Samtliga förnekar brott. 

Följ ämnen i artikeln