Sjösnor sprider sig i Turkiet – finns likheter med Östersjön

Uppdaterad 2021-06-18 | Publicerad 2021-06-17

Ett tjockt lager slem sprider sig på vattenytan längs Turkiets kust kring Istanbul.

Det skadar havslivet, fiskeindustrin och turismen i området.

Experter tror att orsaken beror på utsläpp och klimatförändringar. Marinbiologen:

– Finns likheter med Östersjön.

Sjösnor som det kommit att kallats sprider sig i Marmarasjön kring Istanbul. Det är ett slem som bildas på havsytan som kan dra till sig bakterier och virus, som E. Coli. Stora mängder kan lägga sig som en filt på havsytan, vilket kväver havslivet under.

Det bildas av alger som får för mycket näring, som ofta kommer från avfall och vattenföroreningar. Detta i kombination med varma temperaturer och stilla vatten gör att det tjocka slemmet bildas.

Det finns en oro i Turkiet över att sjösnoret ska sprida sig från Marmarasjön till Svarta havet.

Kväver havslivet

Enligt BBC har dykare rapporterat att stora mängder fiskar och havsliv håller på att dö på grund av syrebrist till följd av slemmet.

Turkiska myndigheter har reagerat kraftigt och president Recep Tayyip Erdogan har uttryckt sin oro för att slemmet ska sprida sig till Svarta Havet, vilket enligt honom skulle innebära ”enorma problem”.

Turkiska experter pekar på att krisen sannolikt har sitt ursprung i avloppsvatten från Istanbul och menar att den viktigaste åtgärden för att hantera problemet bör vara att förbättra reningen av Istanbuls avloppsvatten, skriver BBC.

Sjösnor bildas av alger som får för mycket näring.

Liknande problem i Sverige

Att just sjöslem skulle kunna komma till Sverige är enligt Björn Källström, marinbiolog på Göteborgs marinbiologiska laboratorium, inte sannolikt. Däremot beror den algblomning vi har i Sverige på samma sak och resulterar i liknande problem.

– Jag tror inte att exakt samma sak kan komma hit, men vi ser på somrarna, särskilt i Östersjön att vi har algblomning. Det är inte exakt samma sak, men det kan till viss del bero på samma anledningar, näringsämnen vi släpper ut och att haven värms upp på grund av klimatförändringen.

Björn Källström menar att Marmarasjön i Turkiet och Östersjön är relativt lika. Bland annat har båda en liten vattenmängd som många människor bor runt, och släpper ut avfall i. En annan likhet som påverkar algblomningen är att båda har låga saltvattennivåer, då mindre salt vatten blir fortare varmt.

– Det finns flera likheter med det vi ser i Östersjön men just de arter som orsakar slemmet i Marmarasjön vet jag inte om det finns här, men liknande, algblomning har vi här också, säger Björn Källström och tillägger att det sannolikt kommer bli mer av detta i framtiden:

– Vi kan förvänta oss att klimatförändringar kommer förstärka dessa processer.