Tullverket varnar för växande nätdrogen

Hanna Schück/TT

Publicerad 2021-06-10

3-CMC brukas framförallt av ungdomar och är en centralstimulerande drog som ger ett rus och eufori, men med allvarliga biverkningar som psykoser och hjärnskador.

Över 80 000 doser har Tullverket beslagtagit hittills i år av uppåtdrogen ”kristall” som blir allt vanligare i Sverige. Ett klick på nätet så kommer den syntetiska drogen 3-CMC eller någon av dess kemiska varianter direkt hem i brevlådan. Tullverket varnar nu för de farliga så kallade designerdrogerna.

I postförsändelser har Tullverket kunnat hitta de kristallformade drogerna som oftast skickas från Nederländerna, en känd producent av syntetiska droger.

Hittills i år har Tullverket beslagtagit över 15 kilo av 3-CMC, vilket är mer än vad man hittade under hela förra året.

– Det är mycket och det är rätt stora kvantiteter, det är ett par kilo åt gången, säger Martin Peterson på Tullverket.

Avsändaren finns oftast i Nederländerna och beslagen har gjorts i en rad svenska städer, flest postförsändelser har hittats i Malmö.

Säljs vidare

Beslagen har gjorts i Malmö, Göteborg, Jönköping, Västerås och Arlanda/Rosersberg.

– Mycket går vidare till östra Götaland men det är så pass stora mängder och doser att det inte ska slutkonsumeras där. Med största sannolikhet säljs det vidare därifrån, säger Martin Peterson.

Det var i januari som Tullverket började reagera på mängden 3-CMC som fördes in i landet. Trenden har hållit i sig och nu vill myndigheten uppmärksamma allmänheten samt de instanser som kan stöta på problematik kopplad till drogen.

– Det brukar kunna underlätta på akutmottagningar och socialtjänst om man har den informationen.

Tullverket ser en oroväckande ökning av nätdrogen 3-CMC som kallas för "kristall", hittills i år har man beslagtagit motsvarande 80 000 doser.

Unga vuxna

Målgruppen är framförallt festande ungdomar och unga vuxna. Designerdroger som 3-CMC innehåller substanser som ger rus, en känsla av eufori, ökad empati och hallucinationer.

Men preparaten kan även ha allvarliga biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador. I två fall har personer avlidit där 3-CMC varit enda fyndet i de rättskemiska analyserna.

– Den bilden jag har är att lite äldre, härdade och rutinerade missbrukare brukar föredra de traditionella preparaten, alltså amfetamin och heroin och så, säger Peterson.

TT: Vad kan Tullverket göra?

– Vi brukar genomföra vad vi kallar för en kontrollerad leverans där vi följer paketet för att hitta en mottagare, för att kunna knyta en misstänkt till själva paketet, säger Martin Peterson och fortsätter:

– Vi är jättenöjda att vi hittar narkotika men det brukar ha en tendens att komma ersättningspartier. Tar vi ett parti kommer förr eller senare ett ersättningsparti. Det gör att vi måste jobba vidare inne i landet för att komma åt mottagarna och på det sättet strypa tillförseln till den kriminella organisation eller enskilda grossist som säljer vidare.

Följ ämnen i artikeln