SMHI

Dunderåska över Sverige – MSB befarar skogsbränder

Av: 

Ellen Norberg

Josefine Karlsson

NYHETER

Mitt i sommarhettan dundrar ett stort åskoväder in över Mellansverige.

I Dalarna började en säng brinna efter att blixten slog ned i ett eluttag.

Blixtar i kruttorr mark får nu MSB att agera.

– Vi befarar att det kommer orsaka fler skogsbränder och har tio helikoptrar i beredskap, säger Erik Flink på MSB.

SMHI klass 1-varnar för kraftiga åskoväder över Örebro, Dalarna, Västmanland, Värmland och Gävleborg. Flera län varnas även för skogsbrandsrisk och höga temperaturer.

Blixtar som slår ner i kruttorr mark får MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att göra sig redo.

– Vi befarar att det kommer orsaka fler skogsbränder och har tio helikoptrar i beredskap. Vi måste kunna möta räddningstjänsterna om de har behov, säger Erik Flink, projektledare vid enheten för nationella insatser och civilskydd på MSB.

SMHI varnar för att åskan kan medföra stora regnmängder, hårda byvindar och stora störningar i el- och telefontrafiken.

– Det ser ut att vara mest intensivt nu under kvällen, och kommer nog lugna ner sig framåt natten. Men vi kommer följa utvecklingen, säger Annika Hjelmsten, meteorolog på SMHI.

En säng i Dalarna började brinna efter att blixten slagit ner.
En säng i Dalarna började brinna efter att blixten slagit ner.

Säng började brinna av blixten

Den extrema hettan har under dagen orsakat flera skogsbränder av olika storlek. I Mönsterås kommun bekämpas två skogsbränder, varav en är 125 hektar och motsvarar 200 fotbollsplaner.

MSB har två projektledare i tjänst för att bevaka läget. De tio brandhelikoptrarna i beredskap har placerats i Västerås, Växjö och Jönköping. Två skopande helikoptrar vattenbombar nu i Mönsterås.

– Vi har ett fokus där, men vi måste även ha hänsyn till andra scenarior och jobbar aktivt med att planera effekten av våra resurser. Vi är väldigt glada att vi än så länge i dag inte haft stora parallella bränder. Vi ser nu att blixtar börjar slå ner och orsaka uttryckningar på flera olika platser, säger han.

Varma och torra dagar bidrar till ökad risk för skogsbränder.

Under kvällen har åskovädret orsakat flera blixtnedslag i Dalarna, rapporterar DT.

I Ludvika började en säng brinna efter att en blixt slagit ner och tagit sig in i ett hus via elluttag. En router exploderade i ett flerfamiljshus i Säter. Norr om Borlänge har räddningstjänsten flera enheter i skogen och drönare som söker en rökpelare som allmänhet slagit larm om.

I Mölndal utbröt en skogsbrand på minst fem hektar, sannolikt orsakat av ett blixtnedslag. Räddningstjänsten begärde helikopterstöd från MSB, men lyckades ringa in branden innan de kom fram.

MSB: Stor skillnad jämfört med 2018

Räddningstjänsterna skickar begäran till MSB när det finns behöv av luftstöd eller exempelvis materialdepåer. Sedan de stora skogsbränderna i Dalarna, Hälsingland och Härjedalen 2018 har MSB märkt en stor skillnad från räddningstjänsternas agerande och att en tidig insats för skillnad.

– De är mycket tidigare med att flagga för att de han behöva hjälp och tvekar inte en sekund. Vi har fler resurser att tillgå och en tydligare samverkan mellan MSB, Försvarsmakten, länsstyrelser, kustbevakningen och framförallt räddningstjänsterna. Det ser vi prov på i Mönsterås i dag, säger han.

Åskovädret väntas röra sig norrut under kvällen.

– Det här området ser ut att röra sig upp mot Gävleborg möjligen även över Västernorrland, sen försvinner det ut över Östersjön, säger Annika Hjelmsten, meteorolog på SMHI.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

SMHI varnar för stora mängder regn.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

SMHI

LÄS VIDARE

Flygplan vattenbombar skogsbrand 100 meter från hus

ÄMNEN I ARTIKELN

SMHI

Skogsbränder

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap