Jörgen Fogelklou

Kräver utredning om Fogelklou – SD säger nej

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Försvarsminister Peter Hultqvist kräver att Sverigedemokraterna går till botten med Jörgen Fogelklous misstänkta koppling till hatkontot ”afghan”.

– Den person vi talar om är SD:s främsta företrädare i Sveriges näst största stad. Åkesson har ett ansvar att ta tag i det här, säger han.

Flera andra politiker lägger fram samma krav – men SD säger nej till utredning.

Aftonbladet har i flera artiklar granskat SD-toppen Jörgen Fogelklous misstänkta koppling till hatkontot ”afghan” på Flashback.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tagit del av rapporteringen och anser att SD måste utreda saken. Hultqvist tycker att det finns starka indicier som talar för att det är Fogelklou som ligger bakom kontot.

– Det är så pass mycket att man borde gå till botten med det här med alla till buds stående medel, säger han.

Försvarsministern lyfter fram att anonyma och falska konton används av främmande makt för att skapa splittring i samhället och underminera demokratin. Även extremistiska grupper använder samma strategi.

– Det hör inte hemma i ett öppet och demokratiskt samhälle. I det här fallet handlar det primärt om att bedriva hatpropaganda som man inte klarar av att stå för personligen. Det handlar också om att underminera demokratin och skapa motsättningar i samhället, säger Hultqvist.

Försvarsminister Peter Hultqvist kräver att SD går till botten med Fogelklou och kopplingen till kontot ”afghan”
Försvarsminister Peter Hultqvist kräver att SD går till botten med Fogelklou och kopplingen till kontot ”afghan”

”Obegripligt”

Vad bör Jimmie Åkesson göra?

– Det är upp till honom. Det är i hans parti som det här nu kommer upp. De har sina metoder för att hantera sådant här, de brukar ha utredningar. Det är inte upp till mig att ta ställning till hur det ska gå till.

Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister samt vice statsminister, reagerar också på granskningen.

Sverigedemokraterna kan prata hur mycket som helst om att städa upp i sitt parti, men när något händer visar de om och om igen att de inte tar sådant här på allvar. Att vara passiv till hat är att tyst tillåta det. Det är ett parti som moderater, kristdemokrater och liberaler nu vill samarbeta med. Det är för mig helt obegripligt.” skriver han i ett sms.

Per Bolund, vice statsminister anser att SD inte tar kopplingen mellan Fogelklou och kontot ”afghan” på allvar.
Jörgen Fogelklou, kommunalråd för Sverigedemokraterna i Göteborg.

SD:s besked: Ingen utredning

Andra som har reagerat är Socialdemokraternas gruppledare och oppositionsråd i Göteborg, Jonas Attenius. Även han anser att SD bör utreda frågan. Annika Strandhäll, riksdagsledamot och Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson, anser att Moderatledaren Ulf Kristerson bör uttala sig. Detta eftersom han tidigare sagt att SD:s retorik har förändrats och för att han öppnat för att samarbeta med SD.

”Det framstår som att SD:s nolltolerans inte gäller alla i partiet, men de måste utreda detta, det borde inte minst Ulf Kristersson kräva.” skriver Strandhäll i ett inlägg på Facebook.

Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal skriver i ett mejl att det inte är aktuellt med någon utredning så länge det inte framkommer ny information. Han skriver att partiet granskade uppgifterna 2015. Men han kan inte uppge något om vad den granskningen innehöll eller vilka åtgärder som vidtogs.

”Det är att betrakta som intern information” skriver han.

Ordföranden i SD:s medlemsutskott, som utreder partiföreträdare som uttrycker sig olämpligt på nätet, har tidigare sagt till Aftonbladet att SD inte utredde Fogelklou.

Aftonbladet har utan framgång sökt Ulf Kristersson.

PODD Så påverkas SD av fallet Fogelklou

Aftonbladet Daily med Olof Svensson, reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Säkerhetsexperten: Potentiellt utpressningsförsök

ÄMNEN I ARTIKELN

Jörgen Fogelklou

Sverigedemokraterna

Per Bolund

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson