Danska barn till IS-kvinnor kan föras till Iran

TT-Ritzau

Publicerad 2021-06-03

Flera barn med danskt medborgarskap som befinner sig i läger för IS-anhängare i Syrien kan komma att skickas till Somalia, Marocko och Iran.

Det handlar specifikt om fem barn, vars mammor har fråntagits sina medborgarskap i Danmark och kan komma att föras till sina ursprungsländer, skriver den danska tidningen Politiken.

Om det blir så riskerar även barnen att föras dit, varnar Shiyar Ali, som är representant i Norden för det kurdiska självstyre som kontrollerar lägren.

Samtliga tre länder tillämpar dödsstraff.

Detta kan ske om inte de kurdiska myndigheter som styr i området där kvinnorna befinner sig har bevis för att kvinnorna har begått brott under sin tid i IS-kontrollerat område och därmed inte kan ställas inför rätta lokalt, säger Shiyar Ali.

– Om kvinnorna säger nej till att skiljas från sina barn kommer de att skickas till det land där de har medborgarskap. Även om det är Iran, Somalia eller Marocko, säger han till Politiken.

Tidigare har det kurdiska självstyret inte skickat hem kvinnor som befinner sig i lägren men Ali säger till Politiken att en kursändring kan vara på gång.

Han räknar med att självstyret senast i september är klar med sin kartläggning av kvinnorna.

Advokaten Bjørn Elmquist företräder en av kvinnorna. Han fruktar att hon riskerar fängelse med "omänskliga förhållanden" om hon och hennes barn förs till Iran och att hon inte kommer att få en rättvis rättegång om hon ställs inför rätta.

Följ ämnen i artikeln