Filmen visar vattenflaskorna som förgiftade Navalnyj

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftades på hotellrummet i Tomsk.

Hans egna medarbetare hittade vattenflaskan med nervgiftet novitjok.

– Vi tog hand om allt som kunde vara av intresse och gav till de tyska läkarna, skriver Navalnyjs medarbetare på Instagram.

Den 20 augusti lämnade Vladimir Putins värste fiende, oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, staden Tomsk för att flyga tillbaka till Moskva. Navalnyj hade varit i Tomsk med ett filmteam från hans egen organisation FBK, Antikorruptionsfonden.

En del av teamet stannade kvar i Tomsk för att färdigställa filmen, som senare publicerades och handlar om hur Putins vapendragare i regionen tjänar miljoner på att bygga undermåliga hyreshus.

När filmteamet fick information om att Aleksej Navalnyj förlorat medvetandet och börjat kvävas på flygplanet, gick de in på Navalnyjs hotellrum. På Navalnyjs Instagram-konto beskriver de nu vad som hände.

– Filmteamet kontaktade en advokat, gick in på hotellrummet som Navalnyj precis hade lämnat och började beskriva och packa in allt som vi hittade där. Däribland plastflaskorna med hotellets vatten. Vi hade inget hopp om att hitta något särskilt. Men när det stod klart att Navalnyj inte bara ”mådde lite dåligt” beslöt vi oss för att ta hand om allt som kunde vara av intresse och ge de det till de tyska läkarna, skriver teamet på Instagram.

Tyska läkarna flög med giftflaskorna till Berlin

Efter att planet med den förgiftade Navalnyj hade nödlandat i Omsk, och han hade tagits in på sjukhus där, flögs han några dagar senare i ett tyskt plan med tyska läkare till universitetssjukhuset Charité i Berlin. Då hade tyskarna uppenbarligen fått med sig fynden från hotellrummet.

Navalnyjs filmteam uppger att det sovjetiska nervgiftet novitjok, som ett tyskt laboratorium hittade två veckor senare, kom just från en av Hotell Xanders flaskor i Tomsk. Giftet fanns inte i flaskan, utan hittades utanpå den:

– Nu vet vi: han förgiftades innan han lämnade hotellrummet, skriver teamet.

I en film som de lagt upp på Instagram har flera vattenflaskor ringats in. Åtminstone en av flaskorna var alltså novitjok-förgiftad.

Samma dag som förgiftningen blev känd skrev Navalnyjs pressekreterare Kira Jarmysj på Twitter att det enda han hade druckit på flygplatsen i Tomsk var en kopp te. Därför utgick hon från att han hade förgiftats av teet.

Aleksej Navalnyj lade i går onsdag upp en bild på sig själv och hustrun Julia Navalnaja från sjuksängen i Berlin och skrev:

– Än så länge kan jag nästan inte göra någonting, men i går kunde jag andas själv hela dagen. Helt och hållet själv. Jag hade ingen hjälp, inte ens av en halsventil. Jag tyckte mycket om det.

Publicerad:

LÄS VIDARE