Erdogan: Sverige får inget stöd från Turkiet

Publicerad 2023-01-23

Rasmus Paludans koranbränning har väckt enorm ilska i Turkiet.

Alldeles nyss meddelade Erdogan att han inte kommer stödja Sveriges Nato-ansökan, på grund av protesterna.

– Det är givetvis ett dåligt besked för den svenska regeringen, säger Turkietkännaren Paul Levin.

Utrikesminister Tobias Billström (M) skriver till Aftonbladet att han vill förstå mer vad som sagts innan han lämnar en kommentar.

Följ ämnen
Nato

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter att Rasmus Paludan tänt eld på en koran nära den turkiska ambassaden i Stockholm i lördags.

En arg folksamling samlades utanför Sveriges ambassad i Ankara och demonstranter eld på en svensk flagga utanför konsulatet i Istanbul.

Nyheten slogs upp stort i medier och den turkiska regeringen kallade den för ett vidrigt och rasistiskt hatbrott.

Billström: Kommer respektera överenskommelsen

Det har nu lett till att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sagt att Sverige inte får något stöd från Turkiet i sin Nato-ansökan.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Utrikesminister Tobias Billström (M) skriver kort om kvällens besked från Erdogan i ett sms till Aftonbladet.

”Jag kan inte kommentera uttalandet i kväll utan vill förstå exakt vad som sagts. Men Sverige kommer att respektera den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap”, skriver han.

”Den slutliga spiken i kistan”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har inte möjlighet att lämna någon kommentar under måndagskvällen. Han är precis på väg in på en middag i Berlin när Aftonbladet når hans pressekreterare på telefon.

Hon hänvisar till en presskonferens han ska hålla under tisdagsmorgonen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan twittrade också ut sitt tal i dag.

Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, tror att de starka reaktionerna beror på flera saker.

– Det är ju djupt kränkande för många muslimer att någon bränner en koran. Sverige är redan i fokus och många turkar såg nog Paludans manifestation som droppen, säger han.

Men enligt USA så är både Sverige och Finland redo att gå med i Nato.

Det säger Ned Price, talesperson för amerikanska UD, efter president Erdogans utspel.

Det rapporterar Reuters.

Ned Price säger till Reuters att koranbränningen i Stockholm var djupt respektlös, men att avskyvärda saker ändå kan vara lagliga.

Ett av två länder

Turkiet är ett av de två Natoländer som ännu inte godkänt den svenska ansökan. Koranbränningen kan ha varit den slutliga spiken i kistan för ett sådant godkännande – i alla fall under våren, tror experten Paul Levin.

– Just nu är det en djup kris för den svenska Natoansökan. Om det fanns några möjligheter att Turkiet skulle godkänna ansökan innan valet så tror jag att de är helt grusade nu.

Är frågan död nu?

– Ja, jag tror att regeringen inte försöker få ett genombrott i förhandlingarna, snarare försöker man undvika ett sammanbrott.

Recep Tayyip Erdogan

Och den turkiska upprördheten ska ses som en del i president Erdogans valkampanj, säger Paul Levin.

– Han går mot val den 14 maj och han vill gärna ha ett internationellt gräl som kan flytta väljarnas fokus från den inhemska dåliga ekonomin.

Nu kan det svenska Natomedlemskapet avgöras i det turkiska valet. Om Erdogan vinner och sitter kvar tror Paul Levin att det kan dröja lång tid, kanske år, tills en svensk ansökan kan röstas igenom i det turkiska parlamentet.

– Erdogans rådgivare har sagt att man vill vänta tills den nya terrorlagstiftningen träder ikraft, och det kan bli i juli. Då finns det en chans att de godkänner oss innan Natos toppmöte i sommar. Men som stämningen ser ut nu och om Erdogan sitter kvar efter makten så är de chanserna väldigt små, säger Paul Levin.

Paul Levin, forskare vid Stockholms universitet

Den svenska regeringen har försökt att ta avstånd från koranbränningen.

”Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling”, skrev Ulf Kristersson i en tweet på lördagskvällen.

Både han och utrikesminister Tobias Billström varit nere och hälsat på sina turkiska ministerkollegor – i hopp om att säkra Natomedlemskapet. Försvarsminister Pål Jonsons besök stoppades, meddelande hans turkiska ministerkollega några timmar innan koranbränningen.

Paul Levin tror att den svenska regeringen ska ligga lågt med besök till Turkiet nu.

– Ministerbesök är ju en gåva till den turkiska regeringen i valkampanjstider. Jag tycker att man kanske bör vänta med det och ge den gåvan senare.

Protester utanför svenska konsulatet i Istanbul på söndagen.

Mikael Sahlin, tidigare ambassadör i Turkiet, är inte förvånad över den enorma upprördheten från turkiskt håll. Han tycker att andra Natoländer måste kliva in och sätta press på Turkiet.

– Man behöver gå in med diplomati. USA måste intressera sig för att det här får en lösning. Och Nato måste säga att nu kan vi inte vänta mycket till på att den här frågan löses, säger han.

Fotnot: Aftonbladet har varit i kontakt med Socialdemokraterna för en kommentar från Magdalena Andersson, men de hänvisar till regeringen.

Protester utanför svenska konsulatet i Istanbul på söndagen.