Så gör storbankerna med räntan på sparande

Publicerad 2022-09-20

I dag meddelade Riksbanken en chockhöjning av styrräntan.

Kort därefter gick Handelsbanken ut med att de höjer räntan på sparkonton, alltså den ränta man får tillbaka för att ha sina pengar på banken.

Men hur gör de andra storbankerna? Aftonbladet frågade.

Efter Riksbankens höjning av styrräntan meddelar Handelsbanken att de kommer återinföra ränta på sparkonton, skriver TT.

Det är tre olika typer av konton som berörs.

Handelsbankens så kallade ”Framtidskonto” får 1,35 procents ränta, en höjning med 0,65 procentenheter.

E-kapital konto får en mindre höjning och en ränta på 0,75 procent. Även på det som banken kallar ”sparkonto” införs ränta. Från noll till 0,5 procents ränta sparpengarna, uppger TT.

Handelsbankens placeringskonton, de konton där man binder pengarna under en viss tid, har en ränta på 1,05 procent för bindningstid i tre månader och 1,55 procent för bindningstid i sex månader.

SEB

Efter tidigare höjningar av styrräntan har skandinaviska enskilda banken flera gånger höjt räntorna på de sparkonton som heter placeringskonto, enligt SEB:s kommunikatör Gunilla Svensson.

De ligger just nu på 0,50 procent för bindningstid tre månader och på 0,75 procent för bindningstid sex månader. Vad gäller tjänster som ”Enkla sparkontot” och löne- och transaktionskonton har räntan hittills varit 0%.

Huruvida de kommer att höja sparräntan nu vill de dock inte säga.

– Vi följer som alltid marknadsutvecklingen och anpassar oss efter rådande omständigheter, och kommer nu att utvärdera Riksbankens senaste räntebesked och vad detta innebär för räntorna. Vi kommer att informera våra kunder när förändringar sker, säger Gunilla Svensson.

Swedbank

Swedbank är sparräntan 0 procent på vanliga privatkonto och ungdomskonto. För e-sparkonto är den 0,10 procent.

Swedbanks fasträntekonton, där man binder pengarna under en viss tid, har en ränta på 0,5 procent för en bindningstid på tre månader och 1 procent för en bindningstid på sex månader.

Men inte heller de vill svara på om de kommer att förändra räntorna med anledning av Riksbankens besked idag:

– Vi kommunicerar aldrig ränteförändringar i förväg. Vi följer löpande och gör förändringar när det behövs, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank.

SBAB Bank

SBAB Bank höjde man sparräntan senast den 8 september. De har höjt flera steg under våren, enligt presschef Erik Bukowski, eftersom de har haft utrymme att göra det med tanken på höjningen av styrräntan.

I dag har de en ränta på 1,25 procent på sparkonton. För placeringskonton är deras kortaste bindningstid ett år, och då ligger räntan på 2,78 procent.

Om hur det blir nu säger Erik Bukowski såhär:

– Vi ser alltid över utvecklingen på marknaden. Och om vi gör förändringar kommunicerar vi det när det sker.

Länsförsäkringar bank

Länsförsäkringar bank är räntan på ett vanligt sparkonto 0 procent. Men på deras ”Länskonto” får man ränta. I Stockholm ligger den på 0,05 procent upp till 49 999 kronor och därefter 0,6 procent. På det kontot har man ett fritt uttag per år.

Deras fasträntekonto har en ränta på 0,75 procent för en bindningstid på tre månader och 1,2 procent för en bindningstid på sex månader.

Men om de kommer att göra förändringar utifrån dagens besked om den höjda styrräntan vill inte Eva Lundborg på pressavdelningen säga.

– Normalt sett, både när vi höjer och sänker räntan, på vare sig in- eller utlåning, så kommunicerar vi det i ett pressmeddelande, säger hon.

Nordea

På Nordeas sparkonton har man en ränta på mellan 0,05 procent och 0,25 procent beroende på hur stort belopp man sparar.

De har även fasträntekonton, där räntan är 0,75 procent för en bindningstid på tre månader och 1,20 procent för en bindningstid på sex månader.

Men från och med den 26 september höjer de räntan på sina sparkonton. Då får man 0,55 procent ränta upp till 150 000 kronor. Sparar man mer än så får man en ränta på 0,8 procent och sparar man över 500 000 får man en ränta på 1 procent.

Handlar ökningen om Riksbankens besked i dag?

– Vi ser löpande över vår prissättning och strävar alltid efter att va konkurrenskraftiga, säger Hugo Laigar, kommunikatör på Nordea.