”En katastrof – polisen borde bara ha löst det”

Kriminologen om kaoset på 114 14

Publicerad 2023-01-25

Telefonköerna till 114 14 är flera timmar långa - om du över huvud taget kommer fram.

Det visar siffror från 200 sekunders granskning.

– Det blir en känsla av övergivenhet när polisen inte ens svarar i telefon, säger Manne Gerell, kriminolog och forskare vid Malmö universitet.

Kökaoset på 114 14 gör att det i många fall är snudd på omöjligt för folk att komma fram och kunna anmäla brott.

– Polisen har misslyckats med att förebygga gängvåldet. Det är naturligtvis jätteilla – men det är också ett svårt och komplicerat problem. Att se till att ha nog med folk som kan svara i telefon på polisens kontaktcenter borde inte vara ett särskilt svårt problem att lösa. Att man har misslyckats med det tycker jag är jättedåligt, även om det kanske är värre att man har misslyckats med gängvåldet, säger Manne Gerell.

Manne Gerell, kriminolog och forskare vid Malmö universitet.

– Det är en katastrof, just för att det är något som kan få flera negativa konsekvenser men som inte borde vara svårt. De borde bara ha löst det. Planera för det, lös det. Det är ett för lätt och viktigt problem för att man ska ha råd att misslyckas, säger Gerell.

Hur allvarligt är det att man inte kan komma fram till polisen?

– Det är ett stort problem. Dels för att de som inte får hjälp kan komma att känna ett lägre förtroende för polisen och inte uppleva polisen som effektiv. Det blir en känsla av övergivenhet. Samhället, polisen som ska skydda mig, som ska hjälpa mig, som ska göra åt något åt det här problemet, de svarar inte ens i telefon.

– Men det är också negativt på så sätt att vi får sämre kunskap om brottslighet. Det kan hända att det finns många personer som har utsatts för brott som har tänkt anmäla det men som har gett upp. Då får vi fel bild av hur brottsligheten har utvecklas på grund av det här.

Polisen säger att de ska rekrytera mer folk och att det ska bli bättre till våren. Tror du att det kommer bli så? Kommer man rätta till de här problemen?

– Jag tror säkert det kommer bli bättre men misslyckandet är ju redan ett faktum och det här borde man kunnat planerat för och löst i förväg, säger Manne Gerell.

Jerzy Sarnecki, professor emeritus i kriminologi.

Jerzy Sarnecki, professor emeritus i kriminologi vid Stockholm universitet, säger att allmänhetens möjligheter att få kontakt med polisen måste bli bättre.

– Man behöver satsa mer pengar och folk på kontaktfunktionen. Polisen behöver
information från allmänheten och det bör inte vara så komplicerat. Om man vill vara effektiv måste man kunna svara när folk ringer, säger han.

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem säger att polisen är en myndighet som ska ha mycket beröm – men som också lämnar mycket i övrigt att önska.

– Uppklarningsprocenten måste förbättras. Det är alldeles för få mord som klaras upp. Sen ska man uppmuntra de som ringer in och få dem att känna att de gör skillnad.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!