S efter jättelyftet: ”Vi ser löftesbrott varje dag”

Publicerad 2022-12-01

Socialdemokraterna rusar i opinionen, samtidigt som regeringsunderlaget störtdyker.

Allra tyngst går Sverigedemokraterna som backar 2,3 procentenheter.

– Svenska folket fattar att det är Jimmie Åkesson som styr Ulf Kristerssons regering, säger Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Hade det varit val i dag hade riksdagsmajoriteten sett kraftigt annorlunda ut, om man tolkar SCB:s väljarsympatiundersökning.

Regeringspartierna och SD samlar 46,1 procent av väljarstödet jämfört med 52 procent för den samlade oppositionen.

Förklaringen är enkel, enligt Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin, vars parti ökat med 4,3 procentenheter.

Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

”Löftesbrott varje dag”

– Regeringen gick till val på en hel del löften, löften som de sedan inte kunnat leverera på. Vi ser nya löftesbrott varje dag. 6,50 kronor i sänkning för bensin blev 14 öre, högkostnadsskyddet som skulle vara på plats 1 november kommer i bästa fall i februari. Vad hjälper det barnfamiljer som är oroliga för att ha råd med julklapparna och för vad som ska stå på nästa elräkning? säger Baudin.

– Det är klart att väljarna straffar regeringen och Sverigedemokraterna.

Så det är inte S som har gjort något särskilt bra?

– För oss är det viktigt att i valrörelser inte lova saker som vi vet att det är helt omöjligt att genomföra och det gjorde vi också nu. Det vi behöver göra är att rikta pengarna till de som behöver det mest. Vi kommer fortsätta driva den politiken.

– Till exempel väljer regeringen och Sverigedemokraterna att sänka skatten med 12,7 miljarder till de som tjänar mest. De pengarna kunde man till exempel höja barnbidragen till svenska barnfamiljer för i stället, där gör pengarna mer nytta.

Att det är SD som tappar mest menar Baudin bland annat beror på att väljare hade förväntat sig en stor sänkningen av bensin och diesel, och i besvikelse vänder sig åt annat håll.

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.

”Kan förstå besvikelse”

Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson vill rikta fokus mot att SD ofta legat lägre i undersökningar jämfört med valresultatet, och att siffran i SCB:s undersökning i själva verket är högre än motsvarande undersökning före valet.

En utbredd besvikelse över bensinpriset kan ha spelat in på tappet, tror Bäckström Johansson, men hoppas att väljarna har förståelse för att politiken tar tid att genomföra.

– Har man haft en förväntan att det ska ske över en natt så kan jag förstå om man är besviken, men däremot blir det ett stort trendskifte i och med att vi har en regering som sänker skatten och tar bort den höjning som skulle ha blivit till årsskiftet, och en regering som med stöd av oss mer eller mindre kan ta bort reduktionsplikten från 1 januari 2024, något som kommer få en väldigt stor påverkan på dieselpriset, säger han.

– Politik tar tid och det är mycket pengar det handlar om. Vi har vi fått igenom delar redan från start, sedan kan man diskutera exakta datum och detaljer, men det är saker vi lovat som också börjat leverera på och som vi kommer jobba med under hela mandatperioden.

Följ ämnen i artikeln