Josef Franssons utspel: ”Var ett opålitligt svin”

Publicerad 2022-10-18

“Var ett opålitligt svin så är det bäddat för avancemang”.

Så skriver SD:s riksdagsledamot Josef Fransson i en Twittertråd där Liberalernas nya ministrar Lotta Edholm och Romina Pourmokthari nämns.

Fransson ångrar ordvalen, men säger att han inte syftade på L-ministrarna.

– Vad fan, Twitter går fort ibland, säger han till Aftonbladet.

”Här har någon tänkt till. Svårt för Stockholmsliberalerna att avsätta en regering med både Lotta Edholm och Romina Pourmokthari i”, skrev Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron på Twitter.

Bara minuter senare svarade den Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Josef Fransson:

”En av de mindre smickrande realiteterna av det politiska spelet. Var ett opålitligt svin så är det bäddat för avancemang och diverse förmåner”, skriver han.

Uttalandet kan gå tvärs emot det nya Tidöavtalet som regeringspartierna och Sverigedemokraterna enats om.

”Samarbetspartierna bidrar till ett gott samarbetsklimat genom att uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare”, står det på sida tre i avtalet.

 

24 nya ministrar – här är ALLA löner

 

Franssons förklaring

När Aftonbladet ringer upp säger Josef Fransson han att han inte syftade på de nämnda L-ministrarna när han skrev tweeten.

– Absolut inte. Jag pratade mer i generella termer. Jag är distriktsordförande och märker i olika förhandlingar när det kommer till att tillsätta styre att det verkar alldeles för ofta belöna sig att bete sig klandervärt, säger han.

Anser du att du brutit mot Tidöavtalet nu?

– Alltså, den skrivelsen bekantades jag med i dag. Jag har aldrig sett den innan. Retroaktivt kanske det var ett dåligt ordval. Det hade kunnat uttryckas på annat sätt. Men åsikten som sådan att man i kommuner köper röster genom att ge kommunalrådsuppdrag, det är sånt man blir riktigt irriterad på.

”Kan ångra ordvalet”

Du tycker alltså inte att Liberalerna har gjort det?

– Inte alls. Det var mer utifrån Viktor Barth-Krons tweet om att köpa lojalitet, det var hans take. Jag gjorde en generell tolkning. Man ser på massor av ställen att mindre partier kaxar upp sig och ska ha en massa fast de sitter på ett mandat. Det är orimligt.

– Sedan kan jag absolut ångra att jag använde det ordvalet, men vad fan. Twitter går fort ibland.

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli Björkman skriver i ett sms till Aftonbladet:

”Jag har pratat med Josef och påpekat att jag förväntar mig en högre nivå på sociala medier framöver”.

Josef Fransson (SD)