Kökspersonal frias – ta matrester var inte stöld

Publicerad 2023-03-10

Personal i ett skolkök åtalades för stöld efter att ha tagit hem överbliven mat.

Nu frias kvinnorna i den uppmärksammade historien.

– Det känns skönt att vakna från mardrömmen, säger ett köksbiträde.

Kvinnorna som jobbade i matbespisningen på en kommunal skola i norra Stockholm fångades på övervakningskameror som arbetsgivaren satt upp i smyg. Chefer hävdade att filmerna visade hur personalen stal skolans mat.

Det handlade om tacobröd, sallad, överbliven frukt, mellis-rester och smör som skulle nå bäst före datum under jullovet.

Nu frias kvinnorna av tingsrätten, som menar att arbetsgivaren inte förlorat ett öre på saken då maten ändå skulle slängas.

– Det här är det hemskaste jag varit med om, säger en av de före detta anställda, om processen.

Fick sparken – förödmjukades inför kollegor

Kökspersonalen fick sparken i samband med anklagelserna för två år sedan och beskrev hur de förödmjukades inför elever och kollegor. De fick lämna ifrån sig jobbnycklarna och fördes ut genom hela skolan inför allas blickar.

En hade jobbat där i över 15 år och själv haft barn på skolan.

Hon säger att hon grät hemma i ett år efter avskedandet, “ett sorgeår”. Den friande domen ser hon som en viss upprättelse.

– Det har varit tungt för hela familjen. Vi har försökt stötta mamma så gott vi kunnat, säger hennes son i dag.

Personalen och ett annat vittne menar i förhör att det länge varit praxis att ta hem rester och att ingen sagt ifrån tidigare.

– Jag har aldrig ens tänkt tanken att det är fel, jag har ju tänkt att det här bara är överbliven mat, sa en av de frikända kvinnorna när Aftonbladet rapporterade om fallet.

De riktlinjer som skulle finnas i en pärm, hade inte ens cheferna själva läst, framgår av domen.

Kökspersonalen anklagades för att ha stulit mat för 8000 kronor. Nu frias kvinnorna.

Anklagades för att ha stulit mat för över 8 000

Stockholms stads grundskolchef anklagade personalen för att ha stulit mat vid flera tillfällen i december 2020, för värden mellan 150 och över 6000 kronor.

De före detta anställda krävdes på vardera nära 8 800 kronor i skadestånd. Det motsvarade en halv månadslön för en av kvinnorna.

Tingsrätten konstaterar att det visserligen är bevisat att de tog med sig mat, men då resterna ändå skulle kasseras så innebar det ingen ekonomisk skada för någon – och därmed inte heller stöld. Enligt rätten framgår det inte heller av övervakningsfilmerna om det bara rör sig om skolans matrester. Kvinnorna har själva sagt att de även tog med hembakad fika och egna matlådor.

Parterna har tidigare nått en förlikning i den arbetsrättsliga tvisten, varpå Stockholms stad betalade ut en summa på runt 45 000 kronor till var och en av dem.

Aftonbladet söker åklagaren.

Följ ämnen i artikeln