Zaporizjzja stänger ner sista reaktorn

Publicerad 2022-09-11

Jan Hanberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Den sista reaktorn vid Zaporizjzja har kopplats bort.

Det innebär att kärnkraftverket stoppar verksamheten helt.

– Det är inte bara att stänga av ett kärnkraftverk och sedan gå därifrån, det är mycket som måste skötas, säger Jan Hanberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Den sjätte och sista reaktorn på kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina har kopplats bort, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det innebär att anläggningen har stoppats helt. Enligt Energoatom, den statliga myndigheten som ansvarar för anläggningen, har beslutet fattats som en säkerhetsåtgärd.

På Telegram skriver myndigheten att reaktorn kopplades bort vid 03.41 (02.41 svensk tid) och att man nu förbereder för att kyla ner kärnkraftverket.

Enligt Jan Hanberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten innebär en nedstängning ett bättre säkerhetsläge.

– Det är alltid ett säkrare läge att stänga ner än att köra vidare. Men det är inte bara att stänga av ett kärnkraftverk och sedan gå därifrån. Det är mycket som måste skötas, säger han.

 Zaporizjzja. Arkivbild.

”I slutändan blir det härdsmälta”

Att kyla anläggningen är av största vikt när reaktorerna är bortkopplade.

– För att kyla ner behöver man någon form av elkraft. Nu använder man diesel till reservkraftverket och det måste fyllas på. Vår uppfattning är att Zaporizjzja har diesel som räcker ungefär en vecka eller tio dagar till, säger han.

På grund av de pågående konflikterna i området är det dieselleveransen eller möjligheten att koppla upp sig på det regionala elnätet som oroar.

– Vad finns det för möjligheter att få fram dieselleveranser? Det är det jag känner en oro över. Eldistributionen ser jag som det mest avgörande.

Vad händer om det inte är möjligt?

– Det är ett ganska långsamt förlopp men i slutändan är det ju en härdsmälta. Lyckas man inte kyla värmen smälter härden, säger han.

Senare meddelade internationella atomenergiorganet IAEA att en reservkraftledning har återställts vilket gör att anläggningen får den el som behövs för att kyla ner reaktorerna.

Ryssland och Ukraina anklagar varandra för att beskjuta kärnkraftverket. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har krävt att området runt anläggningen ska demilitariseras på grund av säkerhetsrisker.

IAEA på plats vid kärnkraftverket den 2 september.

Följ ämnen i artikeln