EU föreslår pristak på rysk gas

Publicerad 2022-09-07

EU föreslår ett pristak på rysk gas.

Förslaget rör upp känslor hos Vladimir Putin som hotar med att stoppa exporten.

– Det är ännu ett exempel på dumhet, säger den ryska presidenten om förslaget.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade under onsdagen fem förslag för att hjälpa i den pågående energikrisen.

– Vi står inför astronomiska elpriser för hushåll och företag och en enorm osäkerhet på marknaden. Därför kommer vi att lägga fram ett antal omedelbara åtgärder som kommer att skydda sårbara konsumenter och företag och hjälpa dem att anpassa sig, säger von der Leyen på en kort pressträff i Bryssel enligt TT.

Det handlar bland annat om obligatoriska mål för att minska elanvändandet, en sorts extraskatt på inkomster från energiföretag som just nu gör stora extravinster på grund av de höga priserna och kreditgarantier till energibolag.

Dessutom vill EU införa ett pristak på rysk gas.

Statsministerns svar

Statsministern Magdalena Andersson tycker att Ursula von der Leyens förslag är bra.

– Ursula von der Leyen har varit tydligt med att EU är beredd att agera vad gäller Rysslands energikrig mot Europa. Det är väldigt bra. Jag kommer senare i eftermiddag också samtala med Ursula von der Leyen för att höra mer om detaljerna, säger hon.

Magdalena Andersson på plats i Uppsala.

Vad innebär det för svensk del?

– Det är det jag ska säkerställa, att det innebär lägre elpriser i Sverige. Det behöver vi.

Putin: ”Dumhet”

Samtidigt har Vladimir Putin talat under sitt besök på Eastern Economic Forum.

Den ryska presidenten hotar bland annat med att sluta leverera både gas och olja om några pristak införs på ryska råvaror, rapporterar Reuters.

– Det är ännu ett exempel på dumhet, säger han om förslaget.

– Vi kommer inte att leverera något alls om det strider mot våra intressen. Vi kommer inte att leverera gas, olja eller kol.

Samtidigt förnekade den ryska presidenten att landet använder gas som ett vapen mot Europa under den pågående invasionen av Ukraina.

Följ ämnen i artikeln