Toppadvokat utesluts ur Advokatsamfundet

Uppdaterad 2022-02-28 | Publicerad 2022-02-26

Aftonbladet har kunnat avslöja hur advokat Neo Barstedt återkommande lurar domstolarna.

Förra veckan kallade Advokatsamfundet Barstedt till muntliga förhandlingar.

Nu meddelar samfundet att han utesluts.

Aftonbladet har kunnat avslöja hur advokat Neo Barstedt vid upprepande tillfällen både krävt samt fått felaktiga utbetalningar från staten.

Detta bland annat genom att ta betalt för samma tid i flera olika mål.

Granskningen väckte stora reaktioner inom rättsväsendet.

Barstedt har tidigare fått tre varningar från Advokatsamfundet, bland annat gällande hans kostnadsräkningar.

Förra veckan kallades Neo Barstedt till en muntlig förhandling och nu har Advokatsamfundets disciplinnämnd fattat ett uteslutningsbeslut.

”Enligt 44 § Advokatsamfundets stadgar får jag härmed meddela att Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd, genom beslut meddelat denna dag, uteslutit Neo Barsoum Barstedt, Stockholm, ur samfundet, samt förordnat att beslutet genast skall gå i verkställighet”, står det i beslutet som undertecknats av Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet.
Enligt Advokatsamfundet har nämndens prövning ”omfattat flera disciplinärenden, varav några har kommit in som anmälningar och några har varit ärenden som Advokatsamfundets styrelse har tagit upp på eget initiativ”.

Enligt uppgift till Aftonbladet handlade den muntliga förhandlingen om att Barstedt anmälts efter att ha allvarligt försummat sin klients intresse i tvistemål.
– Han fick förtroendet att ta hand om tvistemål för mig. Jag led stor ekonomisk skada av hur han misskötte det och det var föremål för mötet hos Advokatsamfundet, säger anmälaren till Aftonbladet.

Inlett förundersökning

Aftonbladets avslöjanden om Barstedt har lett till att en åklagare förra veckan beslutade att inleda en förundersökning om bedrägeri.
– Jag har inlett en förundersökning då det finns anledning att anta att ett brott har begåtts, sa åklagare Martin Claesson då.

Neo Barstedt drog in närmare 9,8 miljoner kronor som offentlig försvarare förra året.

Förra året drog Neo Barstedt in närmare tio miljoner kronor som offentlig försvarare – tredje mest i Sverige. 

De felaktiga ersättningarna från domstolar handlar bland am att Barstedt har fakturerar samma tid i flera olika mål. 

Till exempel påstod Neo Barstedt att han närvarat vid tre polisförhör i Göteborg trots att han aldrig var där. 

Åklagare anmälde

Ett annat exempel från granskningen visar hur Barstedt samma dag som han skulle närvara vid förhöret istället befann sig i Gävle. Vid det tredje förhöret befann sig försvarsadvokaten på en huvudförhandling i Stockholm.

Flera åklagare har tidigare reagerat på Barstedt ersättningskrav. Niclas Wargren, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Karlstad polisanmälde Barstedt för bedrägeriförsök under 2020. Utredningen lades dock ner då brott inte gick att styrka ansåg åklagaren. 

Örebro tingsrätt tog i början av februari beslutet att obehörighetsförklara Neo Barstedt med anledning av kritiken som riktades mot honom. Beslutet undanröjdes av Göta hovrätt.

Aftonbladet har sökt Neo Barstedt utan framgång.
Advokatsamfundets disciplinnämnds protokoll med den fullständiga motiveringen till uteslutningen kommer den 11 mars.

Neo Barstedt vill inte svara på Aftonbladets frågor.