Regeringen ska sätta dit matfusk

Publicerad 2022-06-28

Organiserade brottslingar misstänks lura svenska konsumenter att betala för sämre kvalitet än de förväntar sig.

Nu vill regeringen sätta stopp för dem.

– Fusk i livsmedelskedjan som riskerar människors och djurs hälsa ska bekämpas, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

Organiserade brottslingar vilseleder och lurar svenska konsumenter att betala för sämre kvalitet än de förväntar sig.

Fusket snedvrider fusket konkurrensen och seriösa företag riskerar att slås ut, samtidigt som brottslingarna gör stora vinster på det.

- Vi ska fortsatt kunna lita på våra livsmedel när vi handlar i Sverige. Fusk i livsmedelskedjan som riskerar människors och djurs hälsa ska bekämpas. Stärkt kontroll är nödvändigt för att komma åt fusket, som omsätter omfattande belopp och drar till sig organiserad brottslighet, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Felaktig märkning av mat

Fusket kan bland annat handla om att otillåtna eller farliga ingredienser används, att kött från andra djurslag används eller att ingredienser späds ut.

Det kan också handla om felaktig märkning, som exempelvis att en vara felaktigt utges för att vara ekologisk eller av svenskt ursprung.

– Det kan exempelvis handla om att kött eller jordgubbar från ett annat land märks som svenskt, säger Anna-Caren Sätherberg.

– Det kan också handla om att märka om livsmedel, på så sätt att sista förbrukningsdagen ändras.

Så ska fusket sättas dit

Med anledning av det vill regeringen nu tillsätta en särskild utredare. Utredaren ska ta fram förslag på hur man ska kunna sätta dit fusket i livsmedelskedjan.

– Fusk i livsmedelskedjan påverkar hela samhället. I värsta fall kan det leda till att människor och djur skadas. Vi ska vända på varje sten för att bekämpa den brottslighet som i dag hotar hela samhällsgemenskapen. Straffskärpningar och nya lagar är bara en del i arbetet med att bekämpa den organiserade brottsligheten i Sverige, säger Anna-Caren Sätherberg.

– En fungerande och effektiv kontroll i livsmedelskedjan har betydelse för att minska fusk och förekomst av brottslighet, samt för att förebygga brott generellt, fortsätter hon.