Jimmie Åkesson: Fler dör av kyla än värme

Publicerad 2022-08-15

Sverigedemokraterna är det enda parti som inte står bakom Sveriges mål om klimatneutralitet 2045.

Partiets riksdagskandidat Elsa Widding har också frågat sig varför vi ska vara rädda för ett varmare klimat.

– Det är inte ett orimligt resonemang, vad jag vet dör fler av kyla än värme, säger partiledaren Jimmie Åkesson till Sveriges Radio.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick i Sveriges Radios partiledarutfrågning flera frågor om riksdagskandidaten Elsa Widdings resonemang om klimatet.

Hon har bland annat ifrågasatt FN:s klimatpanel IPCC:s modeller och beräkningar, och sagt att dessa ”överskattar uppvärmningen och triggar politiker att fatta felaktiga beslut”.

Åkesson svarade att han tycker att det är bra att man problematiserar och utmanar forskning. Han betonade samtidigt att SD ställer sig bakom FN-forskningen.

– Man ska ifrågasätta och kritisera all forskning. Vi ställer oss bakom den forskningen. Men som enskild person och debattör måste man kunna ifrågasätta.

Han höll också med om delar av Widdings resonemang.

– Att de fattar felaktiga beslut, det håller jag med om. Klimatpolitiken är väldigt mycket symbolpolitik, men det gör ingen nytta. Det finns bättre sätt att göra nytta på, sa Jimmie Åkesson.

”Världens högsta dieselpriser”

Han förklarade att partiet vill att de globala utsläppen ska minska, men att han inte tycker att Sverige ska gå först i ledet för att minska utsläppen.

– Inte genom att vi har världens, eller Europas, högsta dieselpriser i Sverige. Det är primärt de stora länderna med stora utsläpp som ska sänka sina. Sveriges roll är inte att vi ska vara föregångsland.

Vilken är Sveriges roll? fråga programledarna.

– I första hand teknisk utveckling, att bidra till klimatanpassning, att göra det vi är bra på, inte plåga oss själva genom att göra det dyrare och svårare att leva.

”Oerhört snäv tidsram”

Att SD inte står bakom Sveriges mål om att vara klimatneutralt till 2045 handlar om de höga kostnaderna på diesel och bränsle, sa Åkesson också.

– Effekten av de målen ser vi nu, höga elpriser och höga bränslepriser. Det blev som vi sa när man antog målen, man har satt en oerhört snäv tidsram, det går inte.

– Nu blandar vi i cirka 30 procent biodrivmedel i dieseln, 2030 ska det vara 66 procent tror jag, det kommer att driva upp kostnaderna ytterligare. Det går inte, vi kan inte hamna där.

Samtidigt, sa han, vill Sverigedemokraterna inte lämna Parisavtalet från 2015.

Bolund: ”Livsfarligt”

Miljöpartiets språkrör Per Bolund kommenterade Jimmie Åkessons utspel om att det är fler som dör av kyla än värme på Twitter:

”Att höra Jimmie Åkesson i P1 är att höra dumheten tala fritt. Hans ignorerande av klimatkrisen är bokstavligen livsfarligt för människor i Sverige och resten av världen som redan nu dukar under i värmeböljor. Värme som blir allt värre framöver, särskilt om SD får bestämma”.

AFTONBLADETS LIVERAPPORTERING AV UTFRÅGNINGEN I EKOT

  • Nivette Dawod
    15 aug 2022

    Ni har alltid varit i opposition. Nu vill ni samarbeta med andra partier om regeringspolitiken. Då måste ni ta ansvar för politik era väljare inte gillar. Vad kommer bli svårast att acceptera?

    – Jag kommer strida för att så lite som möjligt av vår politik ska försvinna.

    Men ni måste kompromissa nu, kommer era väljare acceptera ett kompromissande SD?

    – Det måste alla partier göra.

    Men era väljare har inte varit vana vid det?

    – Vi har kompromissat och förhandlat budget och fått igenom den i riksdagen. Våra väljare är inte dummare än andra väljare, de förstår också politikens villkor.

    – När Magdalena Andersson lovar en massa saker måste det sen filtreras med MP, V och C, vi har kommit längre på vår kant om den gemensamma riktningen för Sverige än vad vänstersidan har gjort.

    Därefter avslutas partiledarutfrågningen av Jimmie Åkesson.

  • Nivette Dawod
    15 aug 2022

    Ni vill göra om kriminalpolitiken i grunden, skifta fokus från att återanpassa kriminella till att straffa och låsa in, hur blir Sverige tryggare av det?

    – Man får gärna både vårda och rehabilitera och återanpassa kriminella, men det kan inte vara fokus. Det måste vara att de som begår brott får ett straff, och att upprätthålla respekt för lagen.

    – Det bästa sättet att skydda hederliga vanliga svenskar från farliga människor är att hålla farliga människor inlåsta.

    – Att byta namn på Kriminalvården till Straffverket är att skifta fokus. Strafftänkandet måste återinföras på riktigt. Brottsoffrets perspektiv ska alltid gå före.

    Du sa också i ditt sommartal i går att vårda kan man göra när man tror att det är vettigt. Hur ska man veta det på förhand?

    – Det finns expertis som vet hur det fungerar

  • Nivette Dawod
    15 aug 2022

    I mars röstade SD ja till EU:s massflyktsdirektiv som innebär att flyktingar från kriget i Ukraina kan slå sig ner var som helst i EU, nästan 43 000 ukrainare har kommit till Sverige hittills. Var det rätt beslut att rösta ja?

    – Ja, det är bättre än att människor kommer till Sverige och får permanenta uppehållstillstånd och söker asyl.

    – Här är det tydligt att det bygger på tillfälligt skydd, man ska återvända när situationen tillåter.

    Migrationsverket utgår från att massflyktsdirektivet förlängs, hur kommer ni ställa er till det?

    – Är det så är vi för det. Vi har ett ansvar för vårt eget närområde, större ansvar än för Irak, Syrien och Somalia.

    Det kommer att bidra till att invandringen till Sverige ökar, hur förklarar du det?

    – De här är inte invandrare, de är flyktingar som har tillfälligt skydd. Det handlar om tillfälligt skydd.

  • Nivette Dawod
    15 aug 2022

    I er valplattform så talade ni om något ni kallar "integrationspolitisk bortre gräns" där personer som inte lär sig svenska, inte vill arbeta och anpassa sig till våra normer och värderingar ska hjälpas att återvända hem. Var går den gränsen?

    – Det är alltid en individuell bedömning som görs. Jag brukar prata om aktiv och passiv integrationspolitik, och aktiv och passiv politik för återvändande. Vi har en passiv politik för det.

    Om det ska bli ett konkret politiskt förslag, hur definierar man var gränsen går?

    – Det är mer ett tankesätt, ett sätt att se på hur samhället utvecklas. Därifrån sedan vidta åtgärder, till exempel förmåner för de som väljer att återvända, en aktiv återvandringspolitik i kommunerna. Tjänstemän kommunalt som kan hjälpa till vid kontakter i hemlandet.

    Här finns egentlige

  • Nivette Dawod
    15 aug 2022

    Nästa ämne är Sveriges ansökan om att gå med i Nato. Turkiet har ställt en rad krav och turkarna har inte godkänt Sveriges medlemskap. Är Sverige i underläge gentemot Turkiet nu?

    – Det är väl uppenbart att det är så.

    – Det är problematiskt, det är också oerhört problematiskt att Sverige haft den svaga regering som vi har haft som haft stöd av en kurdisk nationalist, villkorat stöd dessutom. Det har inte förbättrat situationen.

    Vad är det som är problematiskt?

    – Att vi antingen inte får deltagande i Nato, eller att vi får göra eftergifter för en islamistisk diktatur.

    Ni har varit emot Nato länge, nu är ni för. Ett argument du själv haft mot medlemskap är att du inte är beredd att skicka svenska unga män och kvinnor för att strida för turkiska intressen i Mellanöstern. Kan det bli så?

    – Den princ

Jimmie Åkesson under sitt sommartal i Sölvesborg.
Allt om valet – med valkompassen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln