Stormen Ida orsakar undantagstillstånd i New York

Uppdaterad 2021-09-03 | Publicerad 2021-09-02

New York utlyser för första gången nödläge med anledning av risken för översvämningar.

Flygtrafiken är stoppad och tunnelbanenätet ur funktion.

Minst 46 personer har dött i ovädret.

Under torsdagsmorgonen har extrem nederbörd drabbat New York efter stormen Ida. Minst en tornado har svept in över staten och orsakat översvämningar. New Yorks borgmästare Bill de Blasio har utlyst undantagstillstånd och särskilt nödläge på grund av översvämningen.

“Vi upplever en historisk väderhändelse här med rekordstora mängder regn över staden, brutala översvämningar och farliga förhållanden på våra vägar”, skriver de Blasio på Twitter.

Central Park har fått mer än sju centimeter regn på en timme, vilket är det högsta som uppmätts. Tunnelbanesystemet är också ur funktion på flera ställen. Delstatsguvernören Kathy Hochul uppmanar alla invånare i staden att stanna hemma.

– Tunnelbanesystemet är en rasande översvämning i vissa delar, och det är en skrämmande syn, och jag vill att människor ska vara säkra, säger hon till tv-kanalen NY1.

Flygplatserna LaGuardia, JFK och Newark Liberty Airport har ställt in alla sina flyg, skriver NBC News.

Alla personfordon har förbjudits i trafiken och enbart utryckningsfordon tillåts på vägarna, skriver myndigheterna på Twitter.

En död i New Jersey

Även den intilliggande delstaten New Jersey har drabbats hårt av översvämningarna och utlyst undantagstillstånd.

På vissa ställen ska vattennivåerna stå över en och en halv meter. CNN rapporterar att en man i 70-årsåldern dött i översvämningarna. Mannen ska ha dött i ett fordon som dränkts i vattenmassorna.

I granndelstaten Pennsylvania har tusentals människor tvingats lämna sina hem.

Sammanlagt har minst åtta personer dött i översvämningarna det senaste dygnet i New York och New Jersey.

ANNONS