15-åringen döms för skolattacken i Eslöv

Uppdaterad 2022-01-10 | Publicerad 2021-12-22

Idag föll domen mot den 15-årige pojke som utförde knivattacken på skolan i Eslöv.

15-åringen döms till två år och sex månaders sluten ungdomsvård för bland annat mordförsök på en lärare och flera grova olaga hot riktade mot både lärare och elever.

Den 19 augusti gick den 15-årige pojken till sin högstadieskola i Eslöv. Väl på plats svidade han om, tog på sig en skyddsväst och en hjälm försedd med en kamera som livesände händelseförloppet. Sedan attackerade han en lärare med kniv och uttryckte hot mot både lärare och elever på skolan.

– Han har nästan omedelbart attackerat läraren med en kniv. Efter attacken har han hotat elever och personal med sina vapen. I samband med polisens ingripande har han hotat en polisman, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson.

Pojken döms för mordförsök och flera fall av grovt olaga hot.

Främlingsfientligt motiv till dådet

Vid huvudförhandlingar har åklagaren lyft fram hat som en motivbild för pojkens attack på skolan. Ett hat som grundar sig i pojkens fascination för nazism. Elever på skolan har tidigare berättat för Aftonbladet att 15-åringen var lugn och snäll och lite tillbakadragen som person, men att han sedan ett år tillbaka blivit fixerad vid nazism och vit makt-kultur.

– Motiv för brottet var att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer, på grund av ras eller etnisk ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, säger Pernilla Nilsson.

Pojkens försvarsadvokat menar å sin sida att det hela handlar om ett vansinnesdåd utförd då pojken genomled en allvarlig psykisk störning.

Pojkens egen film viktig del av åtalet

Att redogöra för brottens händelseförlopp är ofta en utmaning för åklagare. I åtalet mot 15-åringen var det hela mindre komplicerat. Pojken hade dokumenterat stora delar av händelseförloppet.

– Sändningen hann bara ses av ett begränsat antal personer innan den plockades ner, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson.

Men för åklagarsidan blev den filmen en viktig del av det åtal som idag ledde till att pojken kunde dömas.

Enligt pojkens försvarsadvokat, Leif Persson, ska han direkt efter att han knivhögg sin lärare ha ångrat sig.

– Han har uppfyllts av känslan av ånger och sagt till sig själv: ”Vad håller jag på med. Jag kan inte fortsätta”. Han har snarare gett alla en chans att sticka iväg, säger Leif Persson.

Advokaten menade att pojkens ånger bör innebära att knivattacken handlade om en grov misshandel och inte ett mordförsök. Något som tingsrätten inte höll med om.

Förutom mordförsöket på läraren så döms han även för nio fall av grovt olaga hot bestående av att han hotat elever och skolpersonal som med kniv och pistolliknande föremål. Han döms också för grovt hot mot tjänsteman då han riktat ett pistolliknande föremål mot en polis.

Därutöver döms han för grovt brott mot knivlagen, eftersom han vid ett tidigare tillfälle hade med sig tre kastknivar till skolan.

ANNONS