Präst: ”SD har för mesig invandringspolitik”

Uppdaterad 2021-09-19 | Publicerad 2021-09-18

Sverigedemokraterna har för mesig invandringspolitik.

Det tycker prästen Axel W Karlsson, Alternativ för Sveriges toppkandidat i kyrkovalet.

– De vattnar ur sitt budskap för mycket, säger Karlsson.

Inför kyrkovalet på söndag har Aftonbladet granskat två av högerextrema Alternativ för Sveriges toppkandidater, prästen Axel W Karlsson och ex-prästen Iván Knézy.

Axel W Karlsson.

Här är deras svar på uppgifterna i Aftonbladets granskning. Axel W Karlsson anser att Svenska kyrkan ägnar sig för mycket åt ”invandring, vänsteraktivism och hbtq-frågor”.

– Det är en huvudorsak till att människor lämnar kyrkan, säger Karlsson.

Du tycker att kyrkan ska medverka i återvandring – det är ”ett bibliskt motiv”?

– Bibelns första del handlar om det hebreiska folket som kommer bort från sitt land, men alltid eftersträvar att återkomma. Det är en förebild för den kristna kyrkan. Vårt land, folk och språk är Guds gåvor som vi ska vårda. Försöker man upphäva det får man situationen i Sverige: inget gemensamt språk, utanförskapsområden och skjutningar.

Vad hade Jesus tyckt om budskapet om återvandring?

– Enligt Bibeln var ju Jesus flykting, men en kort tid. Sedan återvände familjen till sitt land. Jesus själv verkade inom sitt folk och såg sin kallelse och uppgift där, och det kan vi fundera på om det inte är en förebild för oss.

”Betecknar mig själv som vänsterpatriot”

Du är skribent för Nya Tider?

– Det började jag med innan jag uteslöts ur Sverigedemokraterna. Det är ju ganska märkligt att SD inte kan tåla att man skriver i en tidning vars chefredaktör de inte gillar. Nya Tider tillhör gruppen som man brukar kalla ”alternativa media”. Den är kritisk mot politisk korrekthet.

Håller du med om att Nya Tider är högerextremistisk?

– Det är en dum floskel som man klistrar på allt möjligt. Jag har ju en bakgrund i sosseriet. Om jag ska ha en självbeteckning så är jag vänsterpatriot.

Vad är det för skillnad mellan SD:s och Alternativ för Sveriges invandringspolitik?

– Åkesson gör allt för att anpassa sig till moderater och kristdemokrater, för att bli godtagna av dem. Den ursprungliga sverigedemokratin med mer radikala synpunkter när det gäller att stoppa överdriven invandring kommer bort.

Är SD för mesiga när det gäller invandringen?

– Ja, det kan man väl säga. De vattnar ur sitt budskap även på andra punkter som har med nationell eller patriotisk grundinställning att göra, säger Karlsson.

Före detta prästen Iván Knézy.

Ex-prästen Iván Knézy svarar inte på Aftonbladets intervjuförfrågan. När vi ber AFS pressavdelning att ordna en intervju blir svaret att Knézy ”är upptagen med kampanjarbete”. När vi ber om skriftliga svar på några frågor från Knézy kommer i stället svar från partiledaren Gustav Kasselstrand:

– Kyrkan gick nyligen ut i ett utspel som hyllade transsexualitet. Det är en farlig väg att gå, skriver han och fortsätter:

– Araber utgör, på grund av massinvandring från arabiska länder, en allt större andel av befolkningen i Sverige. Det är ett problem som vi vill lösa genom återvandring.

 

Kyrkovalet

  • Kyrkovalet äger rum den tredje söndagen i september vart fjärde år. I år hålls valet söndagen den 19 september. Förtidsröstningen öppnade den 6 september och kan ske i hela landet till och med valdagen.
  • Alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år får delta men valdeltagande är traditionellt sett mycket lågt jämfört med det allmänna valet.
  • Cirka 5 miljoner av kyrkans medlemmar är röstberättigade. I kyrkovalet 2017 röstade ungefär 19 procent.
  • Valet sker på tre olika nivåer:
    Lokalt: Val av kyrkofullmäktige i församling eller pastorat.
    Regionalt: Val till stiftet. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ.
    Nationellt: Val till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter.

Källa: Svenska kyrkan