Mysteriet kring stanken i Karlstad löst

Sebastian Comar Alm

Uppdaterad 2021-09-13 | Publicerad 2021-09-12

En odör som beskrivs som ”rutten” har plågat Karlstads invånare sedan i fredags.

Räddningstjänsten har larmats ett flertal gånger och utan framgång försökt hitta orsaken till stanken.

Under söndagen löste sig dock mysteriet: ”Det kommer från oss”, säger miljöchefen på Stora Enso till Nya Wermlands-tidningen.

Flera karlstadbor har hört av sig till räddningstjänsten då de vittrat en rutten odör. Enligt räddningstjänsten inkom det första larmet redan under fredagseftermiddagen.

– Det är flera personer som ringt in och ska ha känt av lukten sedan i fredags eftermiddag, säger Claudia Giaré, teamledaren vid räddningstjänsten.

En person berättar för Aftonbladet att stanken varit så påtaglig att hen vaknat mitt i natten och inte lyckats somna om, då stanken var så pass påträngande.

Enheter skickades ut i jakt på stanken, men sökandet avslutades utan att källan hittats.

– Vi har varit ute men vi vet inte vad det är än. Vi har inte hittat eller sett någonting, säger Claudia Giaré.

Därför stinker det: ”Det kommer från oss”

Under söndagen fick mysteriet kring stanken sin upplösning. I en artikel publicerad på NWT tar Stora Enso på sig skulden.

– Vi får erkänna att det är från oss och be om ursäkt. Vi håller på med felsökning och har hittat några saker som det kan bero på, säger Margareta Sandström, miljöchef på Stora Ensos pappersbruk i Skoghall.

Även om det luktar väldigt illa så är stanken inte hälsofarlig enligt Margareta Sandström.

– Det luktar väldigt illa vid väldigt låga koncentrationer, så det luktar långt långt före folk börjar må illa fysiskt, säger hon.

Följ ämnen i artikeln