Kemipriset till verktyg för att bygga molekyler

Uppdaterad 2021-10-08 | Publicerad 2021-10-06

Ett nytt och sylvasst verktyg för att bygga molekyler.

Så beskrivs upptäckten av asymmetrisk organokatalys som tilldelas året Nobelpris i kemi.

Tyske Benjamin List och amerikanen David MacMillan får dela på priset.

– Årets pris handlar om ett genialt verktyg för att bygga molekyler, säger Göran K Hansson, ständig sekreterare för Kungliga Vetenskapsakademien.

Priset tilldelas Benjamin List och David MacMillan, båda födda 1968. År 2000 upptäckte det en ny form av katalysator – assymetrisk organokatalys – som bygger på små organiska molekyler. Katalysatorer används inom kemin för att konstruera molekyler som exempelvis kan ge elastiska eller hållbara material.

Tidigare fanns bara två olika typer av katalysatorer: metaller och enzymer.

– Detta koncept för katalys är lika enkelt som genialt, och faktum är att många har undrat varför man inte kom på det tidigare, säger Johan Åqvist, som är ordförande i Nobelkommittén för kemi, i ett pressmeddelande.

Enligt Kungliga Vetenskapsakademien har upptäckten fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen och dessutom gjort kemin grönare.

Pristagaren: ”Trodde någon skojade”

När Vetenskapsakademien intervjuar den ena pristagaren, Benjamin List, är han på semester med sin familj. Han säger att han ”absolut inte förväntade sig” att få priset.

– Jag trodde att någon skojade med mig. Jag satt och åt frukost med min fru, säger han.

Benjamin List får frågan om vad priset betyder för honom:

– Det är en bra fråga. Jag frågade mig precis: Vad ska jag göra nu? Men jag kan försäkra er om att vi har några fler planer på gång.

Pristagaren säger att han gillar att dra saker till sin spets, att utforska det som tidigare ansetts vara omöjligt.

– Det här priset ger oss ännu mer frihet att göra vad vi vill inom forskningen, säger Benjamin List.

Benjamin List och David MacMillan tilldelas priset oberoende av varandra. Förra året belönades fransyskan Emmanuelle Charpentier och amerikanskan Jennifer Doudna för upptäckten av den så kallade gensaxen.

Benjamin List och David MacMillan tilldelas Nobelpriset i kemi.

Nobelprisen 2021

  • Medicin: Professorerna David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. Bägge forskarna är verksamma i Kalifornien, USA. Läs mer här.
  • Fysik: Tre pristagare får dela på fysikpriset för sin klimatforskning: Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi. Forskarna har gjort viktiga upptäckter för att förstå jordens klimat. Läs mer här.
  • Kemi: Benjamin List och David W C MacMillan delar på årets kemipris för att ”de har försett molekylkonstruktörer med ett nytt och sylvasst verktyg: organokatalys”, meddelar Kungliga Vetenskapsakademien. Läs mer här.
  • Litteratur: Årets Nobelpristagare i litteratur tillkännages torsdag 7 oktober kl 13.00 av Svenska Akademien.
  • Fredspriset: Mottagaren/mottagarna av Nobels fredspris tillkännages fredag 8 oktober kl 11.00 av norska Nobelkommittén.
  • Ekonomi: Årets mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillkännages måndag 11 oktober kl 11.45 av Kungliga Vetenskapsakademien.