Plötslig ishalka i morgontrafiken: ”Ta det försiktigt”

Uppdaterad 2022-02-08 | Publicerad 2022-02-07

SMHI varnar för regn och blötsnö som kan leda till en förrädisk halka.

Trafikanter uppmanas köra försiktigt.

– Det är ett stort område som berörs och börjar i väst och drar sig vidare österut, säger Malin Boman, meteorolog på SMHI.

Invånare och förbipasserande i stora delar av Götaland och sydligaste Svealand varnas för ett förrädisk väder natten till tisdag och under morgontimmarna.

Regn och blötsnö i kombination med minusgrader och kalla vägar riskerar att leda till isiga vägar och trottoarer.

– Vi har ett nederbördsområde som faller främst som regn eller blötsnö, samtidigt som vi har istemperaturer under noll grader. Det gör att det kan frysa på när temperaturen är under noll och då blir det halt, säger Malin Boman, meteorolog på SMHI.

SMHI har gått ut med en gul varning.

Regn och blötsnö i stor område

SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka från klockan 01 natten till tisdag till och med klockan 08 på morgonen. Men halkan kan bestå längre än så.

– Varningen gäller främst under natten och tidiga morgonen. Men det är ett stort område och nederbörden börjar i väst och drar sedan bort under morgonen och förutsätter vidare österut, säger Malin Boman.

”Ta det försiktigt”

Den som ska bege sig mot jobb, skola eller av annan anledning behöver ge sig ut uppmanas vara försiktig.

– Den här halkan kan göra att trafiken går långsammare och det kan råda begränsad framkomlighet på vägarna. Det kan bli halt på alla ytor och så man får ta det försiktigt, säger Malin Boman.

Följ ämnen i artikeln