Brödernas advokat: Kommunen har fel om förhör

Micke Larsson/TT

Publicerad 2022-02-09

Arvika kommun ger inte skadestånd till bröderna som utpekades som skyldiga till fyraårige Kevins död 1998.

Bröderna får nu hoppas på regeringen – eller en stämning.

Kommunen, och dess socialtjänst, anser sig inte ha gjort något fel i samband med att bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, utpekades för att ha mördat fyraårige Kevin.

Christian Karlsson säger till NWT, att han är besviken över kommunens beslut och har tappat förtroendet för alla tjänstemän.

– Jag trodde de kunde tänka ett steg till här. Återstår att se om det här blir beslutet eller om det blir någon ändring. Men det har jag svårt att tro.

Misstankarna mot bröderna avskrevs 2018, alltså 20 år efter dödsfallet, sedan en helt ny utredning gjorts av åklagaren Niclas Wargren.

Efter det har bröderna försökt få skadestånd från samhället för vad de blivit utsatta för.

Enigt utskott

Advokat Stefan Liliebäck, som företräder familjen, har i en skrivelse till Arvika kommun pekat på att socialtjänsten dels borde ingripit mot de tortyrliknande förhören av de små pojkarna, dels borde sett till att anklagelsen mot dem prövades i en bevistalan vid domstol.

Kraven avvisas nu, i politisk enighet, av kommunen.

– Det man ser på de förhör som visas i tv-dokumentären kan nog alla förstå hur jobbigt det varit för bröderna. Socialtjänsten medverkade endast vid tre förhör med bröderna och socialtjänsten medverkade inte vid något av de förhör som har kritiserats, säger Henrik Axelsson, ordförande i Arvikas utskott för lärande och stöd, vid en presskonferens.

”Var med hela tiden”

Stefan Liliebäck hävdar dock att det inte stämmer. Han hänvisar till åklagare Wargrens utredning, och de förhör som där gjordes med polismannen som ledde utredningen 1998.

– Han har bekräftat och sagt att socialtjänsten var med hela tiden, säger Stefan Liliebäck till TT.

– Det framgår också av socialtjänstens egen efterrapportering, tillägger han och pekar på en rapport år 2000.

Men kommundirektör Hans Karlsson håller fast vid vad som sades på presskonferensen.

– Vi har gått tillbaka, till källorna. Vi har ganska väl dokumenterat vad vi gjort och inte, säger Hans Karlsson till TT.

Sammanblandning?

Han påpekar att representanter för barn- och ungdomspsykiatrin, som drivs av regionen (då landstinget), var med på vissa förhör.

– Det är möjligt att det skett en sammanblandning, säger Karlsson.

Att väcka en bevistalan var inget som diskuterades under utredningen 1998. Arvika kommun hävdar att man tog hjälp av såväl Socialstyrelsen som det dåvarande Kommunförbundet (i dag SKR). Ingen föreslog en bevistalan, och det gjorde inte familjernas juridiska ombud heller, enligt kommunen.

Dessutom anses en sådan process kunna göra skada om den misstänkte är under tolv år, hävdade kommunens jurist. Det avfärdar dock familjens advokat.

– När det handlar om ett så pass allvarligt brott som mord, så ska det inte ha funnits några hinder, säger Stefan Liliebäck.

– De unga personerna ska ju inte vara med och lämna uppgifter själva i rättssalen, påpekar han.

Om Arvikas kommunstyrelse håller fast vid utskottets beslut, kan det bli aktuellt med en stämning vid domstol.

– Om pojkarna och deras familj vill det, säger Stefan Liliebäck.

Polis och åklagare ansåg 1998 att de två bröderna var skyldiga till fyraårige Kevins död.

Regeringen funderar

Långt senare kom alltså åklagare Niclas Wargren till en helt annan slutsats. Bevisen mot bröderna är svaga och håller inte. Kevins död kan ha varit en olycka. Wargren var mycket kritisk mot den första utredningen, och även mot hur förhören med de två pojkarna hölls.

Brödernas begäran om skadestånd från staten avslogs 2020 av Justitiekanslern, med hänvisning till preskription. Sedan har bröderna lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia (av nåd). Regeringen har ännu inte fattat beslut i detta ärende, som drivs andra advokater.

Följ ämnen i artikeln